Opterećenje sustava

Potražnja za testovima na koronavirus nadmašuje kapacitete farmaceutskog sektora

Testiranje trebalo biti usmjereno na visoko rizične pacijente i na one koji pokazuju simptome virusne bolesti Covid-19
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Farmaceutske tvrtke ne mogu proizvesti dovoljno dijagnostičkih setova za otkrivanje koronavirusa da bi se ispoštovale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) o širokom testiranju građana, rekao je u petak izvršni direktor Rochea.

„Sektor povećava proizvodnju i dostavlja se sve više testova, ali potražnja je daleko veća od ponude“, kazao je Severin Schwann na brifingu Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

Stoga bi testiranje trebalo biti usmjereno na visoko rizične pacijente i na one koji pokazuju simptome virusne bolesti Covid-19, rekao je Schwann.

„Testiranje velikog broja ljudi u ovoj je fazi jednostavno neizvedivo", zaključio je čelnik francuske farmaceutske tvrtke.

Kina se u međuvremenu sprema u Europsku uniju poslati više od dva milijuna kirurških i 200 tisuća maski tipa N-95, te 50 tisuća testova za otkrivanje koronavirusa, prema najavi čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen.

"Složili smo se da je borba protiv koronavirusa globalna i da si moramo pomagati u tim teškim trenucima. Kina nije zaboravila pomoć koju joj je Komisija pružila u siječnju, kada je ona bila u središtu epidemije", rekla je von der Leyen.

Isporuka će očekuje "uskoro", kazali su u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:46