Podaci za svibanj

Potražnja za novim automobilima u Europi stagnirala, dok Hrvatska bilježi slabiji rast

Više registriranih novih automobila zabilježeno je i u Francuskoj, iako je njihov broj povećan za 1,2 posto
Parkiralište u Zračnoj luci Franjo Tuđman
 Ranko Šuvar / CROPIX

Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo je stagnirala u svibnju dok je u Hrvatskoj njezin rast bio znatno slabiji nego u prethodnom mjesecu, pokazuju u utorak objavljeni podaci udruženja europskih proizvođača automobila ACEA.

U svibnju je u 27 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,399 milijuna novih automobila, gotovo kao i u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci udruženja.

Time je potražnja za novim automobilima stagnirala drugi mjesec zaredom.

Podaci za vodećih europskih tržišta mješoviti su pa je tako na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, zabilježen snažan rast potražnje, za 9,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Više registriranih novih automobila zabilježeno je i u Francuskoj, iako je njihov broj povećan za osjetno skromnijih 1,2 posto.

Ostala su velika europska tržišta bilježila pad potražnje u svibnju, pa je tako u Španjolskoj registrirano 7,3 posto manje novih automobila nego u prošlogodišnjem svibnju. Smanjila se i potražnja za novim automobilima u Britaniji, za 4,6 posto, te u Italiji, za 1,2 posto.

Glavni je pokretač potražnje prema ACEA-i bila srednja Europa gdje je broj registriranih automobila u svibnju porastao 6,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ističu u ACEA-i.

Tako je najveće istočnoeuropsko tržište, ono Poljske, u svibnju poraslo za 11,2 posto.

U Hrvatskoj je u svibnju prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 9.160 novih automobila, 4,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U travnju njihov je broj na godišnjoj razini uvećan za 22,4 posto.

Pad potražnje u prvih pet mjeseci 2019.

U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine u 27 zemalja Europske unije registrirano je ukupno 6,7 milijuna novih automobila, 2,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Među vodećim europskim tržištima veću je potražnju za novim automobilima u promatranom razdoblju bilježila samo Njemačka, za skromnih 1,7 posto.

U Francuskoj je potražnja gotovo stagnirala, u Italiji je pala za 3,8 posto, u Velikoj Britaniji za 3,1 posto. Najveći je pad bilježila Španjolska, za 5,1 posto.

U cijeloj 'staroj Europi' broj registriranih novih automobila smanjen je u prvih pet mjeseci ove godine za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje dok je 'nova Europa' bilježila gotovo identičan postotni rast potražnje.

U Hrvatskoj su u prvih pet mjeseci ove godine registrirana ukupno 29.983 nova automobila, jedan posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju ACEA-ini podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 12:39