NAJNOVIJE BROJKE

Potražnja za njemačkim industrijskim dobrima snažno porasla: Dogodio se iznimno veliki broj narudžbi zrakoplova

Istovremeno, u automobilskoj industriji narudžbe su pale za 14,7 posto

Airbus A 400 M

 Joerg Huettenhoelscher/Alamy/Profimediia

Potražnja za njemačkim industrijskim dobrima snažno je porasla u prosincu, odražavajući val narudžbi zrakoplova, izvijestio je u utorak statistički ured.

Sezonski i kalendarski prilagođene nove narudžbe porasle su u prosincu za 8,9 posto u odnosu na studeni, najsnažnije od lipnja 2020. godine, utvrdili su statističari.

U studenom zadržale su se na razini prethodnog mjeseca, pokazuju revidirani podaci.

Skok na kraju prošle godine odražava "iznimno veliki broj narudžbi zrakoplova", navode statističari, izdvojivši i više nego udvostručene narudžbe brodova i vlakova i pojačanu potražnju za metalnim proizvodima i električnom opremom velike vrijednosti.

Kada se isključe takvi poslovi, narudžbe su se smanjile za 2,2 posto u odnosu na studeni. U automobilskoj industriji pale su za 14,7 posto, a u industriji strojeva za 5,3 posto.

Domaća potražnja za industrijskim dobrima u cjelini poskočila je u prosincu za 9,4 posto, a inozemna za 8,5 posto, odražavajući 34,5-postotni skok narudžbi iz drugih članica eurozone.

U cijeloj 2023. godini kalendarski prilagođene narudžbe u industriji pale su za 5,9 posto.

Val novih narudžbi u prosincu označio je prekid silaznog trenda iz prethodnih mjeseci, koje su također obilježile snažne oscilacije narudžbi velike vrijednosti, napominje ministarstvo gospodarstva.

U četvrtom tromjesečju u cjelini narudžbe su se zadržale na razini prethodna tri mjeseca, a kada se isključe poslovi velike vrijednosti, smanjile su se za 2,6 posto, upozoravaju.

"Pokazatelji očekivanja signaliziraju trenutno slabi razvoj aktivnosti u industriji u prvom tromjesečju. Ostatak godine vjerojatno bi trebao donijeti postupni oporavak, paralelno oživljavanju domaćih gospodarskih aktivnosti", procjenjuju u ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:15