Telekomunikacije

Potpuno preuzimanje Optima telekoma: Telemach Hrvatska imat će više od 95 posto dionica

Na javnu ponudu pristali gotovo svi dioničari Optime, a Telemach objavio i da ima najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska kaže da želi da korisnici prepoznaju da imaju najbržu fiksnu i mobilnu mrežu

 Darko Tomas/Cropix

Telemach Hrvatska ide u potpuno preuzimanje Optima telekoma. Javnu ponudu od 5,36 kuna po dionici prihvatili su gotovo svi mali dioničari tako da je operater već planira i idući korak, a to je preuzimanje sto posto udjela u tom fiksnom operateru. Cijeli proces, izvjesno je, bit će zaključen do kraja ove godine.

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska kaže da su kroz javnu ponudu, koju je odobrila Hanfa, prihvatilo toliko dioničara Optime da računaju da će kad završe taj postupak biti vlasnici više od 95 posto dionica Optime.

- Mi trenutačno držimo 54,90 posto udjela u temeljnom kapitalu Optime, a javilo nam se toliko dioničara da ćemo imati više od 95 posto udjela i to znači da idemo u preuzimanje 100 posto udjela - kaže Ježina.

Čelnik Telemacha otkrio je tu informaciju na predstavljanju rezultata svoje 5G mreže.

- Ooklin Speedtest je upravo potvrdio da u prvom tromjesečju ove godine imamo najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj - kaže Ježina.

Navodi da se brzine njihove mobilne mreže, i to u 5G-u, kreću u prosjeku oko 800 do 900 Mbps u downloadu. Prosjek preuzimanja podataka preko 5G mreže Telemacha, koji je izmjerila Ookla, zasad nam nije poznat. No, po rezultatima ispitivanja viši je nego kod konkurencije.

- Iznimno sam ponosan na taj rezultat, jer s gradnjom vlastite 5G mreže započeli intenzivno prošlog ljeta - kaže Ježina.

Dodaje da će do ljeta ove godine Telemach imati 5G mrežu u svim većim gradovima u Hrvatskoj, po obali uključujući otoke, te u Slavoniji.

- Do kraja travnja pokrit ćemo 5G signalom otoke i obalu u cijelosti, a do ljeta i Slavoniju. Postavljamo i novu infrastrukturu, stupove, kako bi to izveli, a nadograđujemo i našu 4G mrežu, kako bi i svim postojećim korisnicima ponudili brži internet i bolji signal - kaže Ježina.

Navodi da je Telemach dosad pokrio 50.000 kućanstava sa svojom optičkom mrežom, koju radi po vlastitom, 10G standardu.

- Cilj je da korisnici prepoznaju da Telemach ima najbržu i fiksnu i najbržu mobilnu mrežu - zaključuje Ježina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:33