Rezultati istraživanja

"Potpore stočarstvu EU izravno potkopavaju klimatske ciljeve, zagrijavanje neće stati na 1,5 stupnjeva"

Hrana životinjskog porijekla povezana je s čak 84 posto emisija stakleničkih plinova nastalih proizvodnjom hrane u EU

Farma goveda/ilustracija


 

 Nikola Vilic/Cropix

Više od 80 posto subvencija Europske unije za poljoprivredu podržava uzgoj stoke i životinjskih proizvoda, a upravo se oni smatraju jednim od najvećih zagađivača okoliša. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Nature Food pa su njegovi autori zaključili da potpore direktno potkopavaju klimatske ciljeve koje si je postavila EU. Upravo globalni prehrambeni sustavi, naime, uzrokuju oko trećinu emisija stakleničkih plinova.

"Zajednička poljoprivredna politika Europske unije trenutno predstavlja ekonomski destimulans za prijelaz na održivije prakse", tvrde.

Posebno zato što uzgajivači životinja dobivaju neproporcionalno više subvencija u odnosu na biljne alternative. Konkretno, istraživači s nizozemskog Instituta znanosti o okolišu izračunali su da je 38 posto subvencija namijenjeno uzgoju životinja, a još 44 posto za stočnu hranu. Ta hrana životinjskog porijekla povezana je s čak 84 posto emisija stakleničkih plinova nastalih proizvodnjom hrane u EU.

Ako se nešto ne promijeni, autori studije su uvjereni da Europska unija nikako neće moći ostvariti dugoročni cilj postavljen Pariškim sporazumom, a to je ograničavanje porasta prosječne svjetske temperature na 1,5 Celzijevih stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim razinama.

Osim toga, brine ih što subvencije potiču poljoprivrednike da povećaju površine namijenjene uzgoju stoke i njihove hrane, a to sprečava pošumljavanje i druge prakse koje potiču povratak raznolikih biljaka i životinja koje mogu apsorbirati ugljik.

"U vrijeme kada poljoprivrednici doživljavaju sve veće gubitke povezane s klimatskim promjenama kroz poplave, suše i šumske požare, ulaganje u način na koji se zemljište prilagođava i raspoređuje moglo bi im pružiti dugoročnu zaštitu", rekao je koautor studije Paul Behrens za znanstvenu web stranicu Phys.org.

Autori ipak priznaju važnost subvencija za poljoprivrednike, ali su uvjereni da bi se Zajednička poljoprivredna politika trebala "ponovno osmisliti" kako bi se potaknule dobrobiti za okoliš.

Neke europske zemlje vrlo su ozbiljno shvatile problem koji okolišu stvara stočarstvo. U svibnju prošle godine Europska komisija odobrila je nizozemskoj vladi 1,47 milijardi eura kako bi otkupili farme i zemljišta na kojima se uzgajaju goveda zbog velike količine štetnih plinova koje na njima nastaju. Nizozemska je, naime, jedan od najvećih proizvođača goveda pa je cilj bio zatvoriti više od 10 tisuća farmi. Svako gospodarstvo otkupili su za 120 posto njegove vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:12