HROTE natječaj

Potpore od gotovo 260 milijuna eura za projekte obnovljivih izvora energije

Natječaj je vrijedan 257,2 milijuna eura, a kvota iznosi 607,25 megavata (MW) za vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane

Vjetroelektranski park u brdu Trtar

Hrvatski Operator Tržišta Energije (HROTE) pokrenuo je u natječajni postupak za dodjelu potpora novim projektima u području obnovljivih izvora energije. Natječajni postupak sastoji se od Javnog poziva koji je objavljen na internetskim stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti Javni natječaj u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći sudjelovati dostavom ponuda (osnovni kriterij za odabir dobitnih ponuda je cijena po MWh proizvedene električne energije). Natječaj je vrijedan 257,2 milijuna eura, a kvota iznosi 607,25 megavata (MW) za vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane.

Natječaj se provodi u skladu s novim Programom državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom koji je donio HROTE, uz suglasnost i pozitivno mišljenje Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a čija ukupna vrijednost iznosi 286,8 milijuna eura za ukupnu kvotu od 658,25 MW.

Program je usmjeren na tri ključne mjere. Mjera 1. – dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od 1 MW, s ukupnom kvotom od 417,25 MW (vjetroelektrane 60MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW), ukupne vrijednosti 153 milijuna eura,

Mjera 2. – dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage 200kW do 1 MW, odnosno do 6MW/18 MW za projekte u vlasništvu mikro, malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije, s ukupnom kvotom od 190 MW (vjetroelektrane 90MW i sunčane elektrane 100 MW), ukupne vrijednosti 104,2 milijuna eura.

Mjera 3. – dodjela zajamčene otkupne cijene za postrojenja snage instalirane snage 50kW do 200 kW, s ukupnom kvotom od 51 MW (sunčane elektrane 50 MW i hidroelektrane 1 MW), ukupne vrijednosti 29,6 milijuna eura.

Direktor HROTE-a Darjan Budimir pojasnio je da strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu definira razvojne energetske projekte s ciljem osiguranja energetske neovisnosti Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i konkurentnost energetskog sustava, a sve u cilju smanjenja potrošnje, emisija stakleničkih plinova, održivost energetskog razvoja i jačanju pozitivnog investicijskog okruženja.

"HROTE je do sada kroz sustav poticanja sklopio 1650 ugovora i tim omogućio razvoj preko 1500 MW projekata OIE. Cilj ovih mjera je nastaviti aktivno poticati implementaciju održivih rješenja te tako poticati zelenu budućnost Hrvatske", rekao je Budimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:59