ISKORIŠTAVANJE HIDROENERGIJE

Potpisan Ugovor za izgradnju male hidroelektrane Otočac - vrijedan 90 milijuna kuna

MHE Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like

Karta MHE Otočac

Končar-Inženjering je s tvrtkom Male hidre potpisao ugovor za izgradnju male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), vrijedan 90 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 90 milijuna kuna, a u realizaciji ugovora, uz Končar-Inženjering, sudjelovat će više Končarevih društava, navodi se u priopćenju o ugovoru, koji je potpisan u utorak, 11. listopada.

Kako se objašnjava, MHE Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like.

U nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića, predsjednika Uprave KONČAR - Elektroindustrije Gordana Kolaka, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca, ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o., te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa d.o.o.

image

Nastja Kuharić, Gordan Kolak i Frane barbarić

Jure Miskovic/Cropix

Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, stoji u priopćenju, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kilovatsati, što je dovoljno za opskrbu oko 1.500 kućanstava. Nositelj projekta je društvo Male hidre d.o.o., kojem su osnivači HEP d.d. i KONČAR – Obnovljivi izvori d.o.o., a glavni izvođač radova društvo KONČAR - Inženjering d.o.o. Vrijednost investicije je 90 milijuna kuna, a predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine od potpisa ugovora.

"U okolnostima energetske krize Hrvatska elektroprivreda nastavlja s investicijama kao što je i mala hidroelektrana Otočac, vrijedna 90 milijuna kuna. Suradnjom s KONČAROM potičemo razvoj i konkurentnost domaće elektroindustrije. Na području Ličko-senjske županije HEP realizira i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove je godine početkom radova na tunelu i kanalu Bakovac – Lika u punom smislu riječi počela realizacija prvog dijela tog projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj. Značajna se ulaganja odnose i na distribucijsku mrežu, čak 150 milijuna kuna u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Spomenute investicije potvrđuju da je HEP i ovu krizu dočekao spreman i stabilan i da će dati puni doprinos provedbi mjera Vlade Republike Hrvatske“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica uz odvodni kanal tunela Lika-Gacka, kojim se vode rijeke Like prevode u rijeku Gacku. Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, odnosno iskorištava se njen preostali hidroenergetski potencijal, prije njenog spajanja s rijekom Gackom. Izgradnjom se neće promijeniti postojeći protok rijeke Like, već će se voda umjesto protoka preko dvije postojeće vodne stepenice preusmjeriti na objekte buduće MHE Otočac.

image

3D prikaz budućeg postrojenja

Iz Končara ističu da je proizvod namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš.

Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvesti će Končar, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu.

"Istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se prošireno korištenje energije vode uz minimalni utjecaj na okoliš, čime Končar daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja", zaključuje se u priopćenju.

Inače, tvrtku Male hidre, po podacima iz sudskog registra, u ljeto 2020. godine osnovali su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Končar-Obnovljivi izvori.

Mala hidroelektrana Otočac, instalirane snage 1,8 megavata (MW), planira se izgraditi kod Otočca u Ličko-senjskoj županiji, na spojnom kanalu Lika-Gacka (Kanal Like) koji je dio većeg hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj).

image

Potpisivanje ugovora

Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:12