ENERGETSKA SIGURNOST

Potpisan ugovor između Hrvatske i Norveške, udvostručit će se kapacitet LNG-a: Ukupna vrijednost investicije 180 mili. eura

Proizvodnja novog modula trajat će 22 mjeseca

Hrvoje Krhen, Kjell Ove Ulstein, Davor Filipović i Ivica Arar

 Damir Skomrlj/Cropix

Predstavnici LNG-a Hrvatska i Wartsila Gas Solutionsa iz Norveške potpisali su u petak ugovor o isporuci dodatnog modula za uplinjavanje vrijednog 22,9 milijuna eura, koji će omogućiti udvostručenje kapaciteta LNG terminala u Omišlju.

Dodatni modul za uplinjavanje je maksimalnog kapaciteta 250.000 kubika na sat, a ugovor su potpisali direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen i Kjell Ove Ulstein iz Wartsila Gas Solutionsa.

image

Hrvoje Krhen, Kjell Ove Ulstein, Davor Filipovic i Ivica Arar

Damir Skomrlj/Cropix

Vlada je u kolovozu lani donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega će 25 milijuna biti uloženo u proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je nakon potpisivanja da će se ugovorom omogućiti dvostruko povećanje kapaciteta LNG terminala.

Proizvodnja novog modula trajat će 22 mjeseca, a očekuje se da će biti ugrađen tijekom ljeta 2025. godine. Razmatra se u kojem će brodogradilištu novi modul biti ugrađen, a u obzir dolaze i domaća brodogradilišta.

image

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Damir Skomrlj/Cropix

Filipović je rekao da se nastavlja jačanje energetske sigurnosti Hrvatske te da traju intenzivni razgovori o proširenju i jačanju plinovodne mreže.

Rekao je da Plinacro već radi na projektu plinovoda Zlobin-Bosiljevo, kako bi plinovodna mreža mogla pratiti udvostručene kapacitete terminala.

Dodao je da je dio projekta prijavljen za sredstva Europske unije, a očekuje se da će se dio financirati i bespovratnim sredstvima EU-a, a ono što ne uđe u taj paket bit će financirano iz državnog proračuna i zajmova.

Direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen rekao je da će terminal zbog radova i ugrađivanja modula prekinuti isporuku na najviše 30 dana, a nakon povećanja kapaciteta imat će kapacitet uplinjavanja od oko 700.000 kubika na sat.

image

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen

Damir Skomrlj/Cropix

Predviđena tehnologija je ista kao sadašnja i u skladu s najvišim ekološkim standardima, pa nova studija utjecaja na okoliš nije potrebna.

Predsjednik Uprave Plinacroa Ivica Arar rekao je da je Plinacro započeo postupak nabave opreme i cijevi te je raspisan natječaj za radove na plinovodu Zlobin- Bosiljevo, koji bi trebao biti gotov do kraja 2025. godine.

image

Direktor Plinacro Ivica Arar

Damir Skomrlj/Cropix

"Tim plinovodom povećavamo kapacitet našeg transportnog sustava na 3,6 milijardi kubika plina", rekao je i nastavio da je, kako bi se nove količine plina s LNG terminala mogle transportirati prema Sloveniji i Mađarskoj, potrebno napraviti dodatne plinovode.

Za plinovod prema Sloveniji već je ishođena građevinska dozvola, dogovoreno je što koja strana mora napraviti, rekao je i nastavio da, ako se osiguraju sredstva u kraćem razdoblju, može krenuti izgradnja za Sloveniju, ali da za Mađarsku još treba odraditi određene projekte, što se očekuje u naredne tri do četiri godine.

LNG terminal u Omišlju je od početka rada u siječnju 2021. prihvatio gotovo osam milijuna kubika ukapljenog prirodnog plina, a isporučio gotovo 4,8 milijardi kubika prirodnog plina.

Uz terminal je do sada pristalo 59 brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, za dva dana očekuje se 60-ti brod, a kapaciteti terminala su rezervirani do 2027. godine.

image

Kjell Ove Ulstein

Damir Skomrlj/Cropix
image

Davor Filipović

Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:51