Lakše pokretanje startupa

Potpisan je sporazum o financiranju novog fonda za razvoj hrvatskog startup tržišta

Novi financijski instrument svojim će sredstvima utjecati na kapitalno osnaživanje poduzetnika
Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije
 HBOR

Europski investicijski fond (EIF) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisali su sporazum o financiranju novog financijskog instrumenta ESIF Fond rizičnog kapitala, koji će biti usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoja hrvatskog start up tržišta. Točnije, radi se o fondu čijim će se sredstvima utjecati na kapitalno osnaživanje poduzetnika, što je kod mnogih u ovom trenutku ključno za daljnji nastavak razvoja poslovanja.

- Oblik financiranja putem fondova rizičnog kapitala nedostaje na našem tržištu i trenutno su mali i srednji poduzetnici, koji trebaju kapitalno financiranje, u velikoj mjeri prepušteni ili kreditnom financiranju ili spontanom rastu kapitala. ESIF Fond rizičnog kapitala, osim rješavanja problema financiranja, sadrži i akcelerator komponentu koja će omogućiti poduzetnicima potrebnu edukaciju i time dodatno smanjiti rizike od neuspjeha projekata. Članstvo u Investicijskom odboru omogućit će nam stjecanje novih iskustava i jačanje kapaciteta što nam je nužno za razvoj novih proizvoda namijenjenih hrvatskom poduzetništvu - izjavio je Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a.

Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja Fonda već je objavljen, prema ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijeli Žalac, a bit će otvoren do 13. kolovoza ove godine. Od odabranog upravitelja fonda očekuje se da privuče privatni kapital koji će se ulagati u obećavajuće poslovne pothvate, te osigurati mentorstvo i druge razvojne usluge poduzetnicima početnicima u koje će ulagati, a Fond bi s prvim ulaganjima trebao krenuti početkom 2019.

Ovo je prvi fond za ulaganje vlasničkog kapitala u Hrvatskoj koji će imati koristi od Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a vrijedan je 35 milijuna eura. Osim toga, radi se i o prvom partnerstvu EIF-a i Vlade Republike Hrvatske u provedbi Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:13