Vjerovnici se usuglasili

Postignuta nagodba u Agrokoru: objavljujemo preciznu vlasničku strukturu novog Agrokora

Na produženje kredita od 1,6 milijardi eura Agrokor će plaćati kamatu od 8 posto
Fabris Peruško, logo Agrokora i Marica Vidaković
 Darko Tomaš / Boris Kovačev / Davor Pongračić / Hanza Media

Privremeno vijeće vjerovnika Agrokora prihvatilo je jednoglasno nagodbu vjerovnika na sjednici u utorak, a izvanredna uprava će nagodbu na Trgovački sud uputiti u srijedu. Sukladno izračunima prema EPM modelu naplate i otpisa potraživanja, najveći udio u vlasništvu nove Grupe Agrokor imat će, rečeno je na brifingu s novinarima u Agrokoru, financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti Sberbank sa 39,2 posto udjela. Imatelji obveznica sudjelovat će u vlasništvu sa 24,9 posto udjela, domaće financijske institucije sa 15,3 posto, a udio dobavljača u novom vlasništvu bit će 4,7 posto.

Gledano po skupinama vjerovnika, dobavljači i imatelji obveznica imaju u prosjeku manje otpise od financijskih institucija, a najveću razinu povrata od 100 posto tražbina imala su mikro poduzeća čija su potraživanja isplaćena u potpunosti. Dobavljači Agrokora ostvarit će u prosjeku 60 posto povrata potraživanja za robu i usluge, pri čemu će 46 posto dobavljača imati povrat između 80 i 100 posto.

Stopa povrata imatelja obveznica se kreće između 40 i 80 posto, a najveći broj domaćih i stranih financijskih institucija i ostalih vjerovnika imat će u prosjeku povrat tražbina do 20 posto. Dio Nagodbe su i dva posebna sporazuma, s dobavljačima i sa Sberbankom. S dobavljačima je postignut dogovor o isplati takozvanog graničnog duga pod određenim uvjetima poslovanja, a ukupni najviši iznos graničnog duga koji može biti plaćen tijekom razdoblja od četiri godine (2018.-2021.) iznosi do 70 milijuna eura, dok će 9,6 milijuna biti pretvoreno u vlasništvo.

Uvjeti za isplatu graničnog duga vezani su za rezultate poslovanja Konzuma, te se očituju u minimalno dogovorenoj EBITDA Konzuma koja u kalendarskoj godini iznosi 38,8 milijuna eura. U odnosu na dobavljače koji su Agrokor financirali regresnim mjenicama, u nagodbi je uz posredovanje izvanredne uprave postignut dogovor prema kojem nizozemska kompanija, Aisle Dutch TopCo neće ostvarivati prava, uključujući i naplatu, po ustupljenim tražbinama prema regresnim dužnicima, ako su oni postigli sporazum s vjerovnicima (bankama) temeljem kojeg će podmiriti između 30 i 40 posto tražbine, te o tome sporazumu izvanrednom povjereniku dostave dokaz do datuma potvrde nagodbe.

Poseban sporazum sa Sberbankom, pak, podrazumijeva da će Sberbanka za razdoblje od četiri godine – od 2018. do 2021. imati godišnje uvjetno pravo na primanje uplata pod uvjetom da skupina od 17 materijalno bitnih poduzeća ostvari dogovoreni prag operativne dobiti. Prag EBITDA za 2018. je 245 milijuna eura, što se postupno povećava do 288 milijuna eura za 2021. Kada su u pitanju Alca i Agram Grupa, s njima se provodi postupak tehničkog usuglašavanja sporazuma, dok s Adris Grupom nije postignut dogovor, ali se ne isključuje mogućnost da se i s njima realizira sporazum do ročišta za usvajanje nagodbe.

Adris Grupi pripada po EPM modelu 1,4 posto vlasništva u Agrokoru, s tim da je imao dvije vrste potraživanja. Ta kompanija je imala dva kredita u iznosu od 23 milijuna eura koje će naplatiti u potpunosti, ali je za kredit od 137 milijuna eura imala loše kolaterale i tu je naplata samo 15 posto, odnosno 28 milijuna eura. Za sada nije prošao dogovor da Adris dobije još oko 20 milijuna eura iz budućeg poslovanja Agrokora, kao dobavljači i Sberbank, ali je moguće da se u dogledno vrijeme dogovor postigne. No, i nakon toga je moguće postići izvansudsku nagodbu između budućih vlasnika i rovinjske tvrtke. Nadalje, kreditori roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura, su sa Sberbank dogovorili sve uvjete produljenja nakon 10. Srpnja - produljenje je planirano najkasnije do sredine 2019., a refinanciranje je moguće i prije tog roka.

Dogovorena je kamatna stopa od osam posto plus Euribor posto do 10. siječnja 2019., plus dodatna jednokratna naknada od dva posto. To znači da je efektivni trošak prolongiranja kredita prvih pet mjeseci oko 10 posto. Od 10. siječnja do 10. veljače 2019. kamatna stopa će, pak, biti 10 posto plus Euribor, te raste za 0,50 postotnih poena svaki idući mjesec. U srpnju 2018. platit će se, dakle, dva posto naknade, a u siječnju i travnju 2019. još po jedan posto naknade.

Zbog toga je u interesu svih da se što prije pronađu kreditori za refinanciranje roll-up kredita, jer su troškovi prolongiranja kredita dugoročno neizdrživi za koncern. Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi, te donese odluka o pravomoćnosti Nagodbe, rečeno je novinarima na brifingu, planirano je da proces implementacije nagodbe traje između tri i četiri mjeseca. Na ročištu će od 5.700 vjerovnika pravo glasa imati oko 3.500 s 34 milijarde kubna potraživanja, a ročište će se održati u Dvorani Cibona (Dražen Petrović) u Zagrebu. Nagodba vjerovnika sa svim prilozima ima ukupno oko sedam tisuća i tri stotine stranica, dok sam tekst nagodbe ima oko 200 stranica.

Nakon sjednice PVV-a oglasila se Adris Grupa priopćenjem u kojem navodi kako "uz sva naša nastojanja i želju da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena". "Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu.", stoji u priopćenju Adris Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:16