EY PODUZETNIK GODINE 2021.

‘Poslovna inteligencija je viziju i znanje spojila u uspješnu poduzetničku priču‘

Iako se primarno bavimo informatičkim konzaltingom i implementacijom rješenja po mjeri, stremimo razvoju i vlastitih softverskih proizvoda za globalno tržište

Anita Cvetić Oreščanin, Lidija Karaga i Dražen Oreščanin

 Domagoj Kunic

Prijave za sedmo domaće izdanje programa EY Poduzetnik godine su u tijeku, a mi smo o izazovima i uspjesima u nikad brže rastućoj industriji razgovarali s prošlogodišnjim finalistima ovog programa koji nagrađuje najuspješnije poduzetnike. Dražen Oreščanin, Anita Cvetić Oreščanin i Lidija Karaga su osnivači i partneri u Poslovnoj inteligenciji, vodećoj tvrtki za implementaciju analitičkih sustava i strateški ICT konzalting.

Kako je nastala ideja o pokretanju tvrtke i koji su vam planovi za budućnost?

- Poslovnu inteligenciju osnovali smo pred nešto manje od 20 godina. Dražen i ja smo bili među rijetkima koji smo se već tada bavili analitikom, a Anita je bila u svijetu marketinga. Ideja kako je analitika budućnost poslovanja tada je bila prilično avangardna za naše okruženje i većina nije vjerovala da ćemo od analitike napraviti biznis. Svo troje smo poduzetnički duh iskazivali i na poslovima koje smo obavljali kao zaposlenici korporacija, tako da je otvaranje vlasite firme bilo logičan iskorak. Danas zapošljavamo preko 150 stručnjaka i fokusirani smo na inozemna tržišta. Iako se primarno bavimo informatičkim konzaltingom i implementacijom rješenja po mjeri, stremimo razvoju i vlastitih softverskih proizvoda za globalno tržište. Uz to podržavamo i sartup zajednicu, prvenstveno u području napredne analitike, umjetne inteligencije i machine learninga i to kroz naš BIRD Incubator, kaže Lidija Karaga.

Tri četvrtine Uprave Poslovne inteligencije čine žene. Smatrate li da su žene generalno dovoljno zastupljene u hrvatskom poduzetništvu, kojem svakako imaju što za ponuditi?

- Prema izvještaju Fine iz studenog 2018. godine, udio ženskog poduzetništva u ukupnom broju trgovačkih društava bio je 31,3%. Što se tiče Europe, žene čine 52% stanovništva, ali tek 34,4% žena je samozaposleno. Bitno manji broj žena u poduzetništvu se primjećuje i u drugim značajnim ekonomijama, tako da se radi o globalnom problemu. S druge strane, ako se gledaju trendovi u zadnjih 10 godina, ipak dolazi do laganog porasta udjela ženskog poduzetništva pa i u Hrvatskoj. U kontekstu poduzetništva žene sigurno imaju što za ponuditi i Poslovna inteligencija u smislu vlasničke strukture je pretežito ženska tvrtka, u upravi su tri žene i jedan muškarac, na razini srednjeg managementa 50% su žene, na razini svih zaposlenih trenutno je 52% žena. Mi smatramo da kod promjena treba voditi svojim primjerom i to aktivno činimo od samog osnutka, ističe Anita Cvetić Oreščanin.

Upravo zbog svojih rezultata i pristupa poslovanju bili ste finalisti prošlog izdanja EY Poduzetnik godine. Prema vama, koji je najveći doprinos programa domaćem poduzetništvu?

- Program EY Poduzetnik godine je višestruko važan za hrvatsko poduzetništvo i poduzetnike. Riječ je o jedinstvenoj globalnoj nagradi na koju politika i razne komore nemaju utjecaja i uvijek možemo biti sigurni da će nagradu dobiti najbolji kandidat. To je i prilika da se na svečanoj dodjeli zaista oda priznanje svima koji su bili uspješni – osmišljavali nove proizvode, osvajali svjetska tržišta, zapošljavali stručnjake, kreirali novu vrijednost. Na kraju, to je inspiracija svima koji su tek započeli svoj poduzetnički put ili tek planiraju početi, da pokušaju ostvariti svoje snove i osvojiti svijet, zaključuje Dražen Oreščanin.

Prijave za EY Poduzetnika godine 2021. su otvorene do 30. studenoga putem web stranice eoy.ey.com.

Sponzorirani sadržaj omogućava EY

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:50