Nepoštena praksa

Poslodavci uzimaju radnicima dio minimalca kojeg su dobili od države

Vlasnici se opravdavaju time što nisu radili dva mjeseca a moraju uplatiti doprinose i za to vrijeme
Ilustracija
 Vito Perić / HANZA MEDIA

I Srbiji je odlučila svojim poduzetnicima pomoći uplatom tri minimalne plaće za radnike, kao i odgodom plaćanja poreza i doprinosa.

Međutim, prema pisanju srbijanskih medija, radnicima u Srbiji koji su dobili državni minimalac od 30.367 dinara (oko 257 eura), pripalo je samo 12.000 dinara jer su vlasnici kompanija tražili dio novca.

Pojedini poslodavci za sebe su uzeli ostatak pod izgovorom da će taj novac iskoristiti za plaćanje poreza i doprinosa za zaposlenog. I vlast i stručnjaci tvrde da je to nedopustivo i da je riječ o prekršaju, pišu Večernje novosti.

Vlasnici se opravdavaju time što nisu radili dva mjeseca a moraju uplatiti doprinose i za to vrijeme. Država im je, međutim, odgodila to plaćanje do 1. siječnja sljedeće godine, i to na 24 rate.

Zato iz Ministarstva financija ističu da poslodavci nemaju pravo zakidati radnike za uplaćenu minimalnu plaću.

Stručnjaci objašnjavaju da je izvanredno stanje trajalo od sredine ožujka do početka svibnja, tako da su poduzetnici imali prekid rada od mjesec i pol, a država je dala tri minimalca za njihove radnike.

“Oni koji se usude zakidati radnike bit će lako otkriveni i sankcionirani”, kaže Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, pozivajući sve one koji su oštećeni da se obrate sindikatu.

U Ministarstvu rada kažu da se inspekciji rada nisu javljali zaposleni s prijavama takvih slučajeva. Sve one koji imaju navedeni problem s poslodavcem pozivaju da im se jave, ali i financijskoj inspekciji Ministarstva financija.

U Ministarstvu rada ističu da se plaće isplaćuju na način i u rokovima propisanim Zakonom o radu i drugim zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58