BRZA REAKCIJA

Poslodavci šokirani prijedlogom novog poreza na dobit: ‘Ovo je kažnjavanje najuspješnijih! Oni pune proračun i zapošljavaju‘

HUP: Prijedlog novog poreza na dobit diskriminira i kažnjava najuspješnije tvrtke

Irena Weber

 Damjan Tadic/Cropix

Šokirani smo Vladinim prijedlogom novog poreza na dobit jer je diskriminatoran i stavlja u nepovoljan položaj najuspješnije kompanije u Hrvatskoj, stoji u prioćenju HUP-a. Ovo je kažnjavanje najuspješnijih tvrtki u našoj zemlji, kažu: tvrtki koje najviše pune proračun, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plaće i najviše ulažu.

Tvrtke u Hrvatskoj nemaju ekstra zarade, dobit u ovoj godini jedva pokriva gubitke iz prošlih godina i potpuno je nejasno zašto Vlada ovo radi. Pred nama je iduće godine kriza i recesija čiju dubinu sad ne znamo. Ono što znamo jest da se hrvatskim tvrtkama otkazuju narudžbe i da sada nam treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mjesta, ističu iz HUP-a.

Predlaže se donošenje poreza na porez, koji će sigurno zaustaviti investicije u razvoj, upozoravaju - a to znači da neće biti novih radnih mjesta niti rasta plaća te ponovno postajemo nesigurna zemlja za poslovanje i neprivlačni ulagačima.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca naglašavanju da smo uz Mađarsku jedina zemlja koja je porez širi na cijelo gospodarstvo umjesto kako da se, kako je propisano Uredbom Europske Komisije, zadrži isključivo na energetskom sektoru, koji je ostvario neočekivanu dobit zahvaljujući poremećajima na tržištu uzrokovanima ratom u Ukrajini.

“HUP ne može podržati neopravdanu diskriminaciju velikih tvrtki koju ovaj prijedlog donosi. Također, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav prijedlog neopravdano će penalizirati najuspješnije tvrtke, najbolje poslodavce i najveće investitore koji ujedno i najviše uplaćuju u državni proračun,“ ističe Irena Weber glavna direktorica HUP-a.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak. To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta, uaključuju u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 04:32