HUP KONTRA VLADE

Poslodavci protiv izmjena ZOR-a: ‘Bez konzultacija je promijenjen niz odredbi, a neke su možda i suprotne Ustavu‘

Na žalost, nakon dvije godine rada, ministarstvo je odlučilo u zadnji trenutak intervenirati u tekst zakona, kažu poslodavci

Andrej Plenković i Irena Weber

Hrvatska udruga poslodavaca nije podržala konačni prijedlog izmjena Zakona o radu jer su u završnim fazama, kako tvrde, donesene značajne izmjene o kojima se uopće nije raspravljalo tijekom dvogodišnjeg rada radne skupine u kojoj je bio i HUP.

‘Na žalost, nakon dvije godine rada, ministarstvo je odlučilo u zadnji trenutak intervenirati u tekst zakona i to nakon što je s radom završila radna skupina, tako da je mijenjano više, za poslodavce iznimno značajnih odredbi, o kojima se kroz čitavo vrijeme rada radne skupine nije niti raspravljalo. Smatramo kako se ovakvim načinom rada zapravo negirao istinski i argumentirani socijalni dijalog‘, poručuju iz HUP-a nakon što je Vlada u četvrtak konačni prijedlog izmjena Zakona o radu uputila u daljnju saborsku proceduru.

To se posebno odnosi na uređenje i ograničavanje rada nedjeljom. U HUP-u tvrde da je između dva čitanja, naknadno u zakon uvršten dodatak na plaću za rad nedjeljom u visini 50 posto iako je ministar rada Marin Piletić tijekom radne skupine komunicirao povećanje od 30 posto.

‘Dan prije sjednice GSV-a dobili smo konačni prijedlog Zakona u kojem se propisuje povećanje dodatka na plaću za rad nedjeljom na 50 posto bez analiza i obrazloženja osim da se radi o političkoj odluci kojom ova Vlada želi potaknuti kolektivno pregovaranje. Država je preuzela ulogu arbitra, prenormirala ZOR i izravno tako napravila potez koji derogira volju i sindikalne i poslodavačke strane koja je već iskazana kroz važeće kolektivne ugovore‘, poručuju iz HUP-a koji je za rad na izmjenama ZOR-a formirao internu radnu skupinu sa 60 pravnih stručnjaka.

U HUP-u tvrde da je nakon završetka rada radne skupine i bez konzultacija promijenjeno još niz odredbi, a neke su potencijalno suprotne Ustavu jer se primjerice odnose na davanje ekskluzivnih prava pojedinim članovima sindikata. U izdvojenom mišljenju koje je potpisala glavna direktorica HUP-a Irena Weber, a koji su poslali svim članovima poslodavci tvrde da unatoč uloženom vremenu i trudu socijalnih partnera na kraju nije donesen ZOR koji je primjeren brzim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 00:14