Rast božićnica?

Poslodavci pozdravljaju božićni poklon Banskih dvora: 'Naravno da ćemo to iskoristiti'

Naši sugovornici istaknuli su da će nove mogućnosti usmjeriti u džepove svojih zaposlenika
Zaposlenici Jadran Galenskog laboratorija
 Vedran Karuza / Novi list/ CROPIX

Već u ovoj godini radnici u Hrvatskoj trebali bi dobiti znatno veće božićnice. Potvrdilo nam je to nekoliko istaknutih hrvatskih poslodavaca, koji kažu da do kraja godine namjeravaju iskoristiti čak trostruko veće iznose neoporezivih primitaka za svoje radnike, koje je na jučerašnjoj sjednici Vlade najavio Zdravko Marić, ministar financija.

Predstavljajući paket zakona vezanih uz novu poreznu reformu, Marić je na sjednici Vlade najavio i izmjene pravilnika, kojima će povećati iznos neoporezivih primitaka za prigodne nagrade s 2500 na 7500 kuna. Radi se o primicima poput božićnica, uskrsnica, regresa ili 13. plaće, a cilj je Vlade da nova pravila igre na snagu stupe već 1. prosinca ove godine.

- Time dajemo mogućnost poslodavcima da nagrade rad svojih zaposlenika već u ovoj godini - poručio je Marić.

Božićni poklon Banskih dvora poslodavci su dočekali ne skrivajući zadovoljstvo. Svi s kojima smo razgovarali istaknuli su da će nove mogućnosti iskoristiti već u ovoj godini i novac koji im Vlada oslobađa usmjeriti u džepove svojih zaposlenika.

- To je dobar smjer i apsolutno je za pohvalu. I dosad smo radnicima davali božićnicu i regres u visini do 2500 kuna, koliko su nam propisi dopuštali, a sada će naši zaposlenici do kraja godine dobiti 13. plaću - poručio je Zdravko Jelčić, čelni čovjek požeškog proizvođača Spin Valis, koji zapošljava 480 radnika.

Dodao je kako su zaposlenici Spin Valisa u ovoj godini već dobili regres, pa će im ostatak koji dopušta novi godišnji neoporezivi dio, a koji u njihovu slučaju iznosi 6000 kuna, tvrtka moći isplatiti kao 13. plaću. Ipak, dodao je Jelčić, za poslodavce bi bolje rješenje bilo da se povećao neoporezivi dio dohotka jer bi on radnicima trajno omogućio veća primanja.

I Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora riječkog Jadran - Galenskog laboratorija, kaže da pozdravlja ovo porezno rasterećenje.

- Mi ćemo to "preliti" na naše zaposlenike. Dosad su božićnica i uskrsnica kod nas bile male, a ova mjera nam daje mogućnost da ih znatno povećamo - kaže Usmiani.

Marićevu najavu pozdravljaju i poslodavci u IT sektoru. Ante Mandić, savjetnik za razvoj poslovanja u zagrebačkoj softverskoj tvrtki IN2, kaže nam da će Vladina mjera uvelike koristiti njihovim radnicima, kojih je u Hrvatskoj oko 400.

- Naravno da ćemo to odmah iskoristiti. Svaku takvu poreznu olakšicu dajemo našim zaposlenicima - istaknuo je Mandić, dodavši kako će konačan iznos ovisiti o mogućnostima tvrtke, no vjeruje da će biti maksimalan. Unatoč tome, Mandić ocjenjuje da je nova Vladina mjera samo kap vode u moru zahtjeva koje je IT industrija tražila od države, a o kojima je Jutarnji list već pisao.

- To je mali novac, mi u IT sektoru ipak smo očekivali radikalnije poteze - zaključuje Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:42