CIJENE RASTU

Poskupljuje li kava? Jakominić otkrio zašto su ugostitelji morali dignuti cijene

Istaknuo je da cijena kave ne raste zbog same kave, nego je najveći problem u energiji

Ilustracija

 Josip Moler/Cropix

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, komentirao je formiranje novih cjenika za Novi dan N1 televizije. Poručio je da su već formirali nove cjenike, ali da ne znaju dokad će oni biti održivi jer se situacija stalno mijenja.

“Mi kao da živimo u nekom lošem vicu od 2017. kada je skočio PDV na duplo, onda se to počelo primirivati pa je došla korona. Sada se činilo da izlazimo iz korone i evo rat. Porasla je cijena svih namirnica, robe, energija je eksplodirala tri, četiri puta. Ali dok traje ovaj rat i dolaze strašne slike iz Ukrajine, mislim si stisnut ćemo i preživjet ćemo, bolje je nego ono što se njima događa. Ali da je situacija dobra, uopće nije”, poručio je Jakominić.

Istaknuo je da cijena kave ne raste zbog same kave, nego je najveći problem u energiji.

“Da biste kompenzirali poskupljenje struje morate poskupiti kavu za kunu, da biste kompenzirali poskupljenje plina morate podići cijenu za kunu do dvije. Plin je išao gore za poduzetnike za 400 posto, struja je išla i tri puta gore. Za prosječan restoran to može značiti da je s 8000 kuna računa za struju išlo na 35 000 kuna. Ne možeš korigirati toliko cjenike”, kaže Jakominić.

Dodaje da espresso u Rijeci trenutno stoji od 8 do 11 kuna. Ne traže smanjenje PDV-a jer su izgubili vjeru u pomoć države.

“Ma, ja od države više ne očekujem ništa. Pokazali su da imaju druge interese. Razumijem da su bitniji birači. Dobro je reagirala u početku pandmije, ali ta pomoć je vremenom jenjavala”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2022 08:25