SENZACIJA

Porsche ide na burzu! Inicijalna javna ponuda (IPO) ovih dionica mogla bi biti među najvećima u njemačkoj povijesti

Ulagači očekuju da će tržišna vrijednost Porschea biti procijenjena na 60 do 85 milijardi eura

Paul Stephens Autoart Porsche 911 993R

 /Paul Stephens Autoart

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je da planira uvrstiti marku sportskih automobila Porsche na burzu, unatoč previranjima na tržištima dionica zbog visoke inflacije i energetskog rata Rusije i Europe.

Ulagači očekuju da će tržišna vrijednost Porschea biti procijenjena na 60 do 85 milijardi eura.

Inicijalna javna ponuda (IPO) Porscheovih dionica mogla bi biti među najvećima u njemačkoj povijesti i najveća u Europi od 1999. godine, prema najvišim procjenama Refinitiva.

Katar bi trebao biti glavni investitor i namjerava se obvezati na kupnju 4,99 posto udjela u tvrtki.

image

911 GT3 RS

/Porsche

U planu je i ponuda povlaštenih dionica malim ulagačima u više europskih zemalja, uključujući Francusku, Španjolsku i Italiju, kako bi se iskoristila baza vjernih Porscheovih obožavatelja.

Volkswagen je također odobrio prodaju 25 posto Porschea AG Porscheu SE, što znači da će obitelji Porsche i Piech osigurati kontrolni manjinski udio u kompaniji.

Izvori bliski pregovorima rekli su i da bi Volkswagen potencijalnim kupcima mogao dati i više od planirana četiri tjedna da iskažu interes za kupnju Porscheovih dionica, ali i da bi mogao odustati od IPO-a ako investitori ne pokažu dovoljno entuzijazma.

"To bi bilo samo tehničko zeleno svjetlo, ništa više. Utire put (IPO-u), ali ne jamči da će burzovno zvono zaista na kraju zazvoniti", rekao je jedan od izvora.

Volkswagen je priopćio da bi IPO bio značajan korak u transformaciji tvrtke jer mu je cilj razvoj ponude softvera i električnih vozila.

Inzistiranje na uvrštavanju na burzu usred tržišnih turbulencija isključivo je u interesu obitelji Porsche i Piech i njihove želje za većom kontrolom, smatra stručnjak za upravljanje u Volkswagenovom DWS-u Hendrik Schmidt.

"Tržišni uvjeti trenutačno su vrlo nepovoljni", naglašava i voditelj održivosti i korporativnog upravljanja u Deka Investmentu Ingo Speich, ne želeći reći hoće li njegova kompanija kupiti Porscheove dionice.

Njemačka automobilska udruga očekuje četiri posto manje isporučenih automobila u Europi u ovoj godini, što bi značilo odgodu željno očekivanog oporavka od pandemijske krize, napominje Reuters.

image

Singer Porsche 911

/Singer Vehicle Designs
image

Singer Porsche 911

/Singer Vehicle Designs
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 07:49