Pojačali nadzor

Porezna uprava o nadzoru: Poreznici obišli 85 posto više kafića i restorana nego lani

Od 2635 obavljenih 'fiskalnih' nadzora, u 43 posto slučajeva utvrđena je neka nepravilnost
Arhivska fotografija
 Tomislav Krišto / Hanza Media

U prva četiri mjeseca ove godine poreznici su u nadzoru fiskalizacije 'posjetili' čak 85 posto više kafića, restorana, trgovina na malo i drugih obveznika Zakona o fiskalizaciji i prometa gotovinom, nego u istom razdoblju prošle godine. Riječ je o najnovijim podacima Porezne uprave prema kojima je od 2635 obavljenih 'fiskalnih' nadzora u prvom kvartalu ove godine, u 43 posto slučajeva utvrđena neka od nepravilnosti.

- Najveći dio utvrđenih nepravilnosti odnosi se na neizdavanje računa. U 354 nadzora nije pokrenut prekršajni postupak po načelu oportuniteta te je obveznicima ostavljen rok za ispravaka uočenih nepravilnosti – navode u Poreznoj upravi. Nakon pojačanog 'fiskalnog' nadzora u prvom kvartalu ove godine, podneseno je 314 prekršajnih prijava, izrečene 32 zabrane rada te ispisane novčane kazne u ukupnom iznosu od milijun i 319 tisuća kuna.

Građani su u istome razdoblju u 1334 navrata dojavili poreznicima neki oblik kršenja Zakona o fiskalizaciji, od čega se 558 slučajeva odnosilo na neizdavanje računa.

Naglašena fiskalna kontrola nastavlja se na značajno veći broj poreznih nadzora u tvrtkama i obrtima tijekom ožujka ove godine o ispunjavanju obveza prema državnom proračunu i Zakona o radu. U ožujku su poreznici poslali 33 posto više najava poduzetnicima o nadzoru poreznih davanja i prijavama radnika, nego u istome razdoblju prošle godine, dok je samih nadzora bilo 45 posto više nego u ožujku 2017..

Porezna uprava, kako su najavili, nastavlja tijekom svibnja s pojačanim fiskalnim nadzorom u suradnji s Carinskom upravom.

Zakon o fiskalizaciji i prometu gotovinom stupio je snagu 2013. kako bi se stalo na kraj poreznim utajama i 'sivoj' ekonomiji. U prilog potrebi zavođenja reda fiskalizacijom, Ministarstvo financija, prilikom javne rasprave o spomenutom zakonu tijekom 2012., navelo je podatak da je u 2010. prijavljeni prosječan dnevni promet u domaćim restoranima, kafićima i barovima bio 620 kuna a prijavljeni broj zaposlenih jedan i 'pol' djelatnik po pravnoj osobi. Isto tako, prema istome izvoru, tijekom 2010. u trgovini na malo prijavljeni prosječni dnevni promet bio je 734 kune, a prijavljeni broj zaposlenih 0,7 po pravnoj osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:36