PREOKRET

Porezna uprava i dalje ne dozvoljava isplatu plaće na Revolut, čak ni kad uđemo u eurozonu

Najbolja vijest za fintech tvrtke dosad je novo mišljenje Porezne uprave
 Marijo Bašić/ Cropix

Sada je potpuno jasno da se plaće radnicima u Hrvatskoj ne smiju isplaćivati na Revolut niti će se na njega moći isplaćivati nakon ulaska Hrvatske u eurozonu. Porezna uprava objavila je svoje mišljenje u kojem to izrijekom navodi. Međutim, loša vijest za sve koji bi u ovom trenutku željeli primiti svoju plaću na Revolut ujedno je i najbolja vijest dosad za razvoj fintecha u Hrvatskoj.

Otkako je HNB zahuktao raspravu o isplati plaće na Revolut i pozvao Poreznu upravu da se o tome očituje, pojasnivši da ulaskom u eurozonu neće moći biti prepreka za ulazak fintech konkurencije, čak i u segmentu tekućih računa i žiroračuna, a time i u isplati plaće na neke nove digitalne banke poput Revoluta, čekao se stav Porezne uprave. Bez nje, svaki bi takav korak za bilo kojeg poslodavca, neovisno o željama radnika, značio da ga Porezna uprava potencijalno može optužiti da pokušava izbjeći poreznu kontrolu.

U Hrvatskoj se plaća ne može isplatiti na Revolut, objašnjava Porezna uprava, zbog toga što se Revolut nije registrirao pri HNB-u za pružanje platnih usluga. Na potezu je, dakle, Revolut, a kad učini taj potez, ne bi trebalo biti prepreka. No, takav postupak vrijedi i za sve druge fintech tvrtke, što znači da ne samo HNB nego i Porezna uprava signalizira da je hrvatsko bankarsko tržište otvoreno.

Otvoreno tržište

U Hrvatskoj je zakonom propisano da se plaće isplaćuju na račun u banci. Člankom 86. Zakona o porezu na dohodak propisano je da se dohodak od nesamostalnog rada isplaćuje na žiroračun, a iznimno na tekući račun sukladno posebnim propisima. Daljnja razrada pravila propisana je člankom 92. Pravilnika o porezu na dohodak.

Revolut isprva nije bio registriran kao banka, a poslije jest, ali samo u dijelu usluga, pa je Porezna uprava objavila 27. rujna ove godine mišljenje u kojem je potvrdila svoje stajalište od 23. prosinca 2019., odnosno istaknula zabranu isplate plaće na račun u Revolutu.

Treba se podsjetiti da se mišljenje Porezne uprave od 23. prosinca 2019. odnosi na zabranu isplate plaće na Revolut Payments UAB uz obrazloženje da se radi o instituciji za elektronički novac.

Početkom 2021. godine Revolut Bank UAB dolazi u Hrvatsku kao banka s depozitnim računom.

HNB 16. travnja ove godine izdaje priopćenje da je Revolut Bank UAB dobio odobrenje za pružanje usluga primanja depozita i ostalih povratnih sredstava. Depozitni račun na Revolut Bank UAB osiguran je pod sustavom osiguranja u Litvi do iznosa od 100.000 eura.

Unatoč tome, Porezna uprava u mišljenju 27. rujna zabranjuje isplatu plaće na Revolut Bank UAB uz obrazloženje da se radi o depozitnom računu ograničenom na usluge.

Detaljno obrazloženje

I ovaj je put Porezna uprava pitala HNB za mišljenje, ali sada je obrazloženje mnogo detaljnije. HNB od Revoluta, naime, nije primio potvrdu registracije i za "ostale usluge iz Priloga I. Direktive 2013/36/EU, a one uključuju platne usluge poput primanja plaće". Možda djeluje previše birokratski, ali kad se zna da je kontrola isplate plaća i mjera kojom se štiti pravo građana kao radnika i mjera porezne kontrole, ne čudi da Porezna uprava u ovom slučaju ima vrlo oštar i jasan stav.

No, Porezna dala je jasan signal drugim pružateljima fintech usluga da će se poštovati europska regulativa. Ulaskom Hrvatske u eurozonu omogućit će se pružanje bankarskih usluga uz poštovanje postupovnih pravila. Fintech banka trebat će proći postupak "passportinga" - prijave Hrvatskoj narodnoj banci - i nakon HNB-ova odobrenja moći će ući na hrvatsko tržište pružanja platnih usluga. Iz cijele situacije trebali bi profitirati potrošači jer je ovo jasan signal bankama da kreiraju proizvode koji će odgovarati korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:17