čelnik DP World-a

‘Poremećaji u transportu? Zaista smatram da se to neće riješiti u ovoj godini...‘

Vozarine su zbog nestašice kontejnera naglo porasle, a bin Sulayem tvrdi da DP World ne pokušava iskoristiti situaciju
Dubai Marina
 Giuseppe Cacace/AFP

Poremećaji u globalnom transportu koji su podigli troškove prijevoza tereta i izazvali zagušenja u lukama neće biti riješeni ove godine, procjenjuje čelnik operatera luke u Dubaiju DP World.

Poremećaji u lancima opskrbe koje je izazvala pandemija i neočekivano brzi oporavak potražnje dodatno će zaoštriti i problem manjka kontejnera na svjetskoj razini, procjenjuje Sultan Ahmed bin Sulayem.

"Zaista smatram da se to neće riješiti u ovoj godini", rekao je čelnik DP Worlda za Reuters.

Ne mogu prognozirati kada će problemima doći kraj, ali nadam se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, dodao je, "čim se većina ljudi cijepi".

DP World suočen je s kašnjenjima, ali za razliku od drugih luka njegovi terminali nisu zakrčeni, rekao je Bin Sulayem.

"Sve naše luke imaju dovoljno kapaciteta ... nemamo s time problema", izjavio je.

Vozarine su zbog nestašice kontejnera naglo porasle, a bin Sulayem tvrdi da DP World ne pokušava iskoristiti situaciju i da su njegove cijene ostale više-manje iste.

DP World državna je tvrtka u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, spada među najveće lučke operatere i pod njegovom je upravom 90 terminala širom svijeta, od Južne Amerike do Afrike. Pruža i niz logističkih usluga, poput skladištenja.

U drugom tromjesečju bilježio je rast obujma kontejnerskog prometa za 17,6 posto.

Kompanija je prepoznala mogućnost ulaganja u Afriku i Latinsku Ameriku, dva tržišta koja pokazuju dobre rezultate, napomenuo je Bin Sulayem u govoru na dan otvaranja svjetskog sajma Expo u Dubaiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:59