PLATILI SU U EURIMA

Popularni hrvatski maloprodajni lanac dobio kaznu zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Plaćali su dobavljaču hrane u rokovima duljim od 60 dana

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznila vinkovački trgovački lanac BOSO s 20.000 eura, izvijestili su u utorak iz te regulatorne agencije.

Iz Agencije su izvijestili da su pokrenuli upravni postupak po službenoj dužnosti protiv trgovačkog lanca BOSO, radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je BOSO iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svom dobavljaču poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Utvrđeno je, naime, da je BOSO u razdoblju od 8. kolovoza 2020. do 26. studenoga 2020. izvršavao plaćanja navedenom dobavljaču u rokovima duljim od 60 dana od dana primitka poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji je predmet isporuke, odnosno duljem od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda koji je predmet isporuke.

AZTN je novčanu kaznu u iznosu od 20.000 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti. AZTN smatra da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na BOSU, već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:28