poštanski promet

Ponovno možete slati i primati pošiljke iz Velike Britanije

Zastoj u poštanskom prometu trajao je od 22. prosinca, ali sad kad je obnovljen, ide po novim pravilima
 Justin Tallis/AFP

Obnovljen je poštanski promet prema Velikoj Britaniji. Iz Hrvatske se sada u Veliku Britaniju i obrnuto mogu slati sve vrste poštanskih pošiljaka, od pisama do paketa. Potvrdili su to u Hrvatskoj pošti.

Hrvatska je 22. prosinca obustavila poštanski promet prema otočnoj državi zbog pandemije. Iz Hrvatske pošte tada su naveli da je u tijeku obustava svih vrsta prijevoza iz zemalja kontinentalne Europe prema Velikoj Britaniji koja uključuje i poštanski promet u otpremi i prispijeću.

"Sukladno obustavi prijevoza Hrvatska pošta do daljnjeg neće zaprimati pošiljke namijenjene slanju prema Velikoj Britaniji, jer se od početka prosinca poštanski promet s Velikom Britanijom odvija se vrlo otežano s čestim zastojima u oba smjera. Na zastoje utječu velike količine pošiljaka koje putuju Europom i aktualna pandemijska kriza koja je zahvatila većinu poštanskih operatera i utjecala na protočnost prometa", pojasnili su u Pošti.

Normalizacija po novim pravilima

Poštanski promet se u međuvremenu normalizirao, ali od Nove Godine ide i po novim pravilima. Kako smo već pisali, od 1. siječnja 2021. na robu koja u Hrvatsku ulazi iz Velike Britanije naplaćivat će se sva propisna uvozna davanja, pri čemu će se PDV, trošarine ili posebni porezi naplaćivati u propisanom iznosu u skladu s pojedinim zakonima, a naplata carine utvrđena je trgovinskim sporazumom između EU i VB.

A tim je sporazumom, proizlazi iz odgovora Carinske uprave, postignuta posebna preferencijalna stopa carine u iznosu od nula posto u slučajevima uvoza robe iz Velike Britanije koja ima porijeklo iz Velike Britanije ili Europske unije, a za svu ostalu robu koja će iz te zemlje ulaziti u EU, a time i u Hrvatsku, plaćat će se carinska stopa na način kako se to plaća i pri uvozu iz ostalih trećih zemalja.

"Kako bi ostvarila preferencijalnu stopu carine pri uvozu u Uniju ili Ujedinjenu Kraljevinu, roba mora steći podrijetlo EU ili GB, treba je pratiti propisana tvrdnja o porijeklu te deklarant mora zahtijevati primjenu preferencijalne stope", odgovorili su iz Carinske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:21