HANFA OBJAVILA

Polugodišnji rast imovine obveznih mirovinskih fondova za 1,4 mlrd eura, nadoknađeni lanjski gubici

U lipnju su OMF-ovi zabilježili 6.463 nova člana

Ilustrativna fotografija

 Maren Wischnewski/Alamy/Profimedia

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem lipnja 2023. iznosila je 18,9 milijardi eura, što je 1,4 milijarde eura ili 7,6 posto više u odnosu na početak godine, pri čemu je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine OMF-ova iz prethodne godine, izvijestili su iz Hanfe.

Kako je istaknuto u najnovijem mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), objavljenom u ponedjeljak, polugodišnji rast neto imovine obveznih mirovinskih fondova iznosi 70,9 milijuna eura za kategoriju A, milijardu eura za kategoriju B i 230,9 milijuna eura za kategoriju C.

"Time je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova iz prethodne godine", istaknuli su iz Hanfe.

U odnosu na prethodni mjesec, svibanj, neto imovina OMF-ova je na kraju lipnju bila veća za 333 milijuna eura ili 1,8 posto, pri čemu su OMF-ovi ukupno imali 2.203.918 članova, odnosno 4.940 članova ili 0,22 posto više u odnosu na mjesec ranije.

U lipnju su OMF-ovi zabilježili 6.463 nova člana, pri čemu ih je veliku većinu, 98,2 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u lipnju ove godine prestalo je članstvo za 1.523 osiguranika.

U lipnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove iznosili 103,5 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 30,9 milijuna eura ili 1,7 milijuna eura više u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju lipnja za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 2,1 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 1,5 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,2 posto.

I godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u sve tri kategorije - u kategoriji A rast je iznosio 9,6 posto, u kategoriji B 5,1 posto, a u kategoriji C 0,6 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova također su pozitivni u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,9 posto, za Mirex B 5,1 posto i za Mirex C 3,2 posto.

Promatrajući od početka godine, polugodišnji prinos za kategoriju A iznosio je 8,4 posto, za kategoriju B 5,2 posto i za kategoriju C 1,1 posto, naveli su iz Hanfe.

Obveznice su na kraju lipnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,8 milijardi eura i udjelom od 62,3 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, povećala se zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,4 postotna boda, te su ona krajem lipnja iznosila 4,1 milijardu eura, odnosno 21,8 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,1 milijardu eura i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova veća za 23,2 milijuna eura na mjesečnoj razini

Na kraju lipnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 382.965 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 47.818 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,5 milijuna eura, što je 0,4 milijuna eura više nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 3,4 milijuna eura, što je 0,4 milijuna eura manje u odnosu na svibanj 2023.

Neto imovina DMF-ova u lipnju je tako dosegnula iznos od 1,13 milijardi eura, što je za 23,2 milijuna eura ili 2,1 posto više na mjesečnoj razini.

Od početka 2023. godine ukupna neto imovina DMF-ova povećala se za 193,4 milijuna eura odnosno 14 posto, podaci su Hanfe.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 55,5 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,8 posto te investicijski fondovi s 11,9 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 106 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u lipnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila dvije milijarde eura te je bila za 28,4 milijuna eura ili 1,4 posto veća nego prethodni mjesec.

U odnosu na početak godine neto imovina UCITS fondova manja je za 137,6 milijuna eura ili 6,4 posto.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju lipnja iznosila je 140,4 milijuna eura, uz mjesečni rast od 1,3 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 1,4 posto, podaci su Hanfe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 13:53