Klimatske promjene

Polovina ukupnih ulaganja EBRD-a u 2019. godini bila su usmjerena u 'zelenu' tranziciju

U 2019. godini njihov je udio dosegnuo 46 posto od ukupno uloženih 10,1 milijardu eura
Ilustracija
 Tom Swinnen / Pexels

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je prošle godine uložila 4,6 milijardi eura u projekte tranzicije u 'zelenu' ekonomiju, gotovo polovinu ukupnog iznosa i najviše otkada su 2015. pokrenuli taj program.

Banka je 2015. godine, prilikom sklapanja Pariškog sporazuma o klimi, najavila da će do 2020. godine povećati udio ulaganja u projekte 'zelene' tranzicije s 25 na 40 posto godišnje. U 2019. godini njihov je udio dosegnuo 46 posto od ukupno uloženih 10,1 milijardu eura, izvijestili su iz EBRD-a krajem prošlog tjedna.

Ukupni iznos 'zelenih' ulaganja i njihov udio u ukupnim ulaganjima najveći su otkada je EBRD 2015. pokrenuo program potpore zemljama-članicama u prijelazu na niskougljično i klimatski otporno gospodarstvo. Banka je do sada potpisala ugovore o ulaganju u više od 1.900 'zelenih' projekata ukupne vrijednosti 34 milijarde eura koji bi trebali smanjiti ugljičnu emisiju za 102 milijuna tona godišnje.

Ukupno su prošle godine financirali 2,2 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, navodi se u priopćenju. Zelena su ulaganja gotovo udvostručena u regiji srednje i istočne Europe a gotovo utrostručena u jugoistočnoj Europi, ističu u EBRD-u, ne navodeći brojke.

Trenutno pripremaju novu petogodišnju strategiju koju će predstaviti dioničarima na godišnjoj skupštini u svibnju. U sklopu priprema odlučili su povećati financiranje projekata u zemljama-članicama a najavljuju i novu "zelenu strategiju" s ambicioznijim klimatskim ciljevima za petogodišnje razdoblje nakon 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2022 07:14