Velike gazde

Polovina svih nekretnina i zemljišta u vlasništvu je svega jedan posto stanovništva

Među njima najbrojniji su članovi aristokratskih obitelji, ali i vlasnici multinacionalnih kompanija
Ilustracija, stanovi u Londonu
 Profimedia, Alamy

Polovina nekretnina i zemljišta u Velikoj Britaniji u vlasništvu je svega jedan posto stanovništva, pokazali su to podaci novog istraživanja objavljenog na britanskom portalu The Guardian.

Iako Britanci, pogotovo oni imućniji, u velikoj mjeri generacijama ostaju na istim adresama, prema ovom izračunu vidljivo je kako je polovina nekretnina u ovoj zemlji u vlasništvu 25.000 ljudi.

Među njima najbrojniji su članovi aristokratskih obitelji, ali i vlasnici multinacionalnih kompanija.

Unatoč velikoj i imućnoj kraljevskoj obitelji, kao najistaknutiji vlasnik zemljišta i nekretnina izdvojio se vojvoda od Buccleucha, nekolicina grofova, te britanski poduzetnik i osnivač tehnološke kompanije Dyson, James Dyson.

Novi podaci otkrivaju kako se u rukama aristokratskih obitelji nalazi čak 30 posto zemljišta, dok multinacionalne kompanije drže 18 posto, a kao prvo ime, među njima ističe se najveća britanska punionica flaširane vode, United Utilities. Na vrhu liste našle su se i banke koje na ovoj otočnoj zemlji u svom posjedu drže 17 posto zemljišta, dok se kraljevska obitelj našla na samom dnu liste s 1,4 posto vlasničkog udjela.

S druge pak strane, javni sektor koji uključuje centralnu i lokalnu vlast te sveučilišta u svom vlasništvu imaju svega 8 posto, a samo 5 posto nekretnina i zemljišta u vlasništvu je stanovnika koji u njima i žive.

- Nije pravedno da aristokratske obitelji imaju veća prava nad nekretninama i kvartovima, bilo da je riječ o urbanim ili ruralnim sredinama, od onih koji u njima žive – ističe britanski političar Jon Trickett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:53