TENZIJE U PORASTU

Poljska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Slovačka zabranile su uvoz pšenice iz Ukrajine: Sada od EU traže još...

Roba iz Ukrajine je pritisnula cijene na njihovim tržištima i zakočila pražnjenje skladišta

Ilustrativna fotografija

 

 Vlado Kos/Cropix

Skupina zemalja EU na granici s Ukrajinom želi produljiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede, potvrdivši stav Varšave koja traži i pomoć EU s očekivanim pojačanim tranzitom prema drugim tržištima.

U svibnju EU je Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj odobrio zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljne repice i suncokretovih sjemenki iz Ukrajine koji je pritisnuo cijene na njihovim tržištima i zakočio pražnjenje skladišta žitarica pred žetvu.

Dogovoreni su istodobno tranzitni koridori kako bi ukrajinski poljoprivredni proizvoditi mogli biti plasirani na druga tržišta, uključujući i ona u drugim članicama EU-a.

Zabrana uvoza trebala bi isteći 15. rujna, ali skupinu zemalja na granici s Ukrajinom uznemirila je objava Rusije početkom tjedna da obustavlja suradnju u sklopu sporazuma koji je do utorka jamčio isporuke žitarica i gnojiva preko Crnog mora.

Crnomorska inicijativa obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta, ali Moskva ga je odbila ponovo produljiti, tvrdeći da dio koji se ticao Rusije nije ispunjen.

Žetva nije ni počela

Uoči današnjeg sastanka s kolegama iz Poljske, Rumunjske, Bugarske i Slovačke, mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy izjavio je da će od EU zatražiti da zabrana uvoza još neko vrijeme ostane na snazi za pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokretove sjemenke.

"Idemo u Varšavu kako bismo učvrstili suradnju pet zemalja i potpisali deklaraciju ili sporazum kojim ćemo od EU-a tražiti produljenje zabrane nakon 15. rujna", rekao je mađarski ministar u zračnoj luci prije polaska na sastanak.

Žetva kukuruza i suncokreta u Mađarskoj još nije ni počela, a u skladištima još ima ukrajinskih žitarica, napomenuo je Nagy.

Tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda trebao bi se nastaviti, naglasio je mađarski ministar.

Poljska traži pomoć

Poljski ministar poljoprivrede Robert Talus izjavio je u utorak da su voljni pomoći Ukrajini s očekivanim pojačanim tranzitom poljoprivrednih proizvoda nakon ruskog povlačenja iz crnomorske inicijative.

No, žetva je u Poljskoj tek počela i tranzit neće odmah biti pojačan, upozorio je ministar Talus.

No, to će iziskivati više vremena, rekao je, i Europska unija mora pomoći s infrastrukturom.

"Moramo prisiliti EU da pomogne s poboljšanjem infrastrukture", naglasio je.

Dodao je i da će se na sastanku s kolegama iz Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Slovačke zauzeti za produljenje embarga na uvoz.

Kapaciteti isti kao i 2022.

Bivši ministar poljoprivrede i savjetnik predsjednika Krzysztof Ardanowski Reutersu je rekao da će propast crnomorskog sporazuma biti katastrofa za Poljsku budući da se logistika nije poboljšala u posljednjih 12 mjeseci.

"Lučki kapaciteti ostali su isti, broj željezničkih i cestovnih veza nije povećan" rekao je Ardanowski.

"Zemlje koje graniče s Ukrajinom bit će pod pritiskom da otvore granice, no istovremeno ne čujem od EK nikakav novi logistički prijedlog”, dodao je.

Dužnosnici EU-a založili su se u utorak za pojačanu upotrebu ‘koridora solidarnosti‘ u zemljama koje graniče s Ukrajinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:01