Skupa pomoć

Poljaci žele ograničiti poskupljenje struje, Bruxelles traži da pošalju zakon na provjeru

EK očekuje od Poljske da im dostavi tekst zakona kojim nastoji spriječiti povećanje cijena električne struje
poljski premijer Mateusz Morawiecki
 Francois Lenoir / REUTERS

Europska komisija očekuje od Poljske da im dostavi tekst zakona kojim nastoji spriječiti povećanje cijena električne struje radi provjere je li u skladu s europskim propisima o državnoj pomoći, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije.

Državna komunalna poduzeća predložila su povećanje cijene struje u idućoj godini za više od 30 posto kako bi amortizirala utjecaj 65-postotnog skoka veleprodajnih cijena struje i peterostrukog povećanja cijena dozvola za emisiju ugljičnih plinova.

Donji dom poljskog parlamenta usvojio je 28. prosinca zakon kojim se takozvana tranzicijska naknada smanjuje za 95 posto. Time bi se računi za struju trebali smanjiti za ukupno 2,24 milijarde zlota (521 milijun eura). Smanjuju se i trošarine za struju, za 75 posto.

Vlada će također uplatiti milijardu zlota u 'sustav zelenih ulaganja' kako bi smanjila emisiju štetnih plinova.

Uoči sjednice parlamenta na kraju prošle godine vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) neočekivano je, povrh smanjenja trošarina, predložila povećanje iznosa kompenzacije komunalnim poduzećima za smanjene prihode na četiri milijarde zlota (1,1 milijardu dolara).

Ukupno će intervencije stajati državu devet milijardi zlota (2,1 milijardu eura).

„Država članica dužna je obavijestiti Komisiju o svim mjerama državne pomoći prije nego što stupe na snagu”, izjavila je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

„Europski zakon propisuje da se takve mjere moraju prijaviti Komisiji kako bi ih ona mogla razmotriti. Poljske vlasti još nas nisu izvijestile o (novom zakonu), no očekujemo da će to učiniti”, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:24