Sve je dokumentirano

Pokrenuta istragu o dječjem radu na plantažama kave Starbucksa i Nespressa

Istraga je najavljena nakon što je Channel 4 emitirao dokumentarni film s prikazima djece zaposlene na 12 plantaža kave
Ilustracija, djeca u Gvatemali
 Bob Daemmrich / Zuma Press / Profimedia

Vlada Gvatemale pokrenut će istragu o navodima o dječjem radu na desetak plantaža kave, najavio je predsjednik Alejandro Giammattei.

Istraga je najavljena nakon što je britanski Channel 4 u ponedjeljak emitirao dokumentarni film s prikazima djece zaposlene na sedam plantaža kave povezanih sa švicarskim Nespressom te na pet povezanih s američkim Starbucksom.

Nekim mališanima tek je osam godina.

Navodi o dječjem radu sastavni su dio međunarodnih nastojanja da se diskreditiraju Nespresso i Starbucks, čime se "ozbiljno ugrožava sektor proizvodnje kave", kazao je gvatemalski predsjednik na konferenciji za novinare, održanoj neposredno uoči emitiranja dokumentarnog filma.

Glavni izvršni direktor Nespressa Guillaume Le Cunff rekao je prošli tjedan da su u Gvatemalu poslali tim istražitelja kako bi utvrdili istinitost navoda i da su obustavili nabavu kave do završetka istrage.

„Dječjem radu nema mjesta u našem lancu opskrbe”, poručio je Le Cunff.

Reagirao je i američki glumac George Clooney, koji od 2013. promovira Nespresso. Dokumentarac me „iznenadio i rastužio”, kazao je Clooney prema izvješću USA Today.

„Upravu i kompaniju očito čeka još puno posla i one će ga odraditi", smatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:25