ALIBABA

Pokrenuta istraga protiv diva internetske prodaje

Pod lupom regulatora našla se i Alibabina financijsko-tehnološka podružnica Ant Group
Jack Ma
 Fabrice Coffrini/AFP

Kineski regulator za tržišno natjecanje pokrenuo je istragu protiv diva internetske prodaje Alibabe zbog sumnje da je nastojao suzbiti konkurenciju.

Istraga je pokrenuta zbog "monopolističkog ponašanja" Alibabe, koji je navodno prisiljavao trgovce da sklapaju ekskluzivne ugovore o prodaji, objavila je u četvrtak Državna uprava za regulaciju tržišta.

Sklapanjem takvih ugovora trgovci se obavezuju da će prodavati robu samo na jednoj internetskoj platformi.

Regulatori su već upozorili Alibabu da se ne smije služiti takvim metodama, napominje BBC.

Pod lupom regulatora našla se i Alibabina financijsko-tehnološka podružnica Ant Group.

Središnja banka, regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje, regulatorna komisija za vrijednosne papire i državna uprava za strane valute razgovarat će sljedećih dana s Ant Groupom, navodi vladina novinska agencija Xinhua.

Očekuje se da će razgovori „potaknuti i navesti Ant Group da slijedi tržišno i zakonski utemeljena načela i da provodi zahtjeve vezane uz financijski nadzor“, stoji u priopćenju Kineske narodne banke.

Istrage se nadovezuju na niz problema s kojima se u posljednje vrijeme suočava najveća internetska maloprodajna platforma u svijetu.

U studenome Ant Group je najavio početnu javnu ponudu dionica (IPO) ukupne vrijednosti 37 milijardi dolara, za koju se očekivalo da će biti najveća na svijetu, ali je obustavljena samo dva dana prije najavljenog početka trgovine.

Uvrštenje dionica Alibabine podružnice u burzovnu kotaciju obustavljeno je samo dva dana nakon što je Jack Ma kritizirao kineske vlasti na javnom događaju u Šangaju, tvrdeći da regulatorni sustav guši inovacije i da ga treba reformirati kako bi poticao rast.

Tjedan dana kasnije Peking je objavio nacrt propisa o monopolu i ravnopravnom tržišnom natjecanju internetskih platformi, napominje njemačka novinska agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47