Manipulacija podatcima

Pokreće se istraga protiv proizvođača kultnog automobila

Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Njemački ured za motorna vozila KBA objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu protiv Porschea zbog sumnje da je manipulirao benzinskim motorima kako bi krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova.

Istraga je koncentrirana na benzinske motore koje je Porsche, Volkswagenova podružnica za luksuzne sportske automobile, proizvodio za europsko tržište prije 2017. godine, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik KBA.

Porsche je potvrdio novinsko izvješće, prema kojem je obavijestio vlasti o manipulaciji nakon što je internim istragama potvrdio sumnje o nepravilnostima.

Problemi se odnose na vozila razvijena prije nekoliko godina i nema naznaka da su zabilježeni i u aktualnoj proizvodnji, kazao je u nedjelju glasnogovornik tvrtke.

Porsche blisko surađuje s vlastima, dodao je.

Tjednik Bild am Sonntag izvijestio je da je istraga fokusirana na motore razvijene između 2008. i 2013., uključujući modele Panamera i 911, zbog sumnje u nezakonite izmjene hardvera i softvera koje su mogle utjecati na ispušne sustave i na komponente motora.

Tjednik je također izvijestio da KBA traži dokaze u razgovorima s radnicima i u zapisnicima sa sastanaka i stotinama tisuća e-mailova.

Njemački tužitelji odredili su prošle godine Porscheu kaznu od 535 milijuna eura zbog propusta koji su mu omogućili da vara na testovima emisije štetnih plinova iz dizelskih motora. Manipulacija na benzinskim motorima još nije dokazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 11:12