KRIVOTVORENJE DELICIJE

Pojavio se lažni paški sir, proizvođači onog pravog zahtijevaju hitno uvođenje reda na tržište

‘Ovaj sir se može proizvesti samo na otoku Pagu i nigdje drugdje, što ga čini posebnim i unikatnim u svakom smislu‘

Ilustracija

 Profimedia

Paški sir jedan je od najpoznatijih hrvatskih gastronomskih proizvoda, no kako potražnja za njim značajno nadmašuje ponudu, sve češće je predmet patvorenja. Pojednostavljeno rečeno, godišnje se na Pagu proizvede tek oko 150 tona izvornog paškog sira, a kako se konzumira i znatno više, kako upozorava Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, potrošači su u opasnosti da budu žrtve prevare, a proizvođači izloženi nelojalnoj konkurenciji od strane proizvođača de facto lažnog paškog sira.

"Oznakom izvornosti potrošačima se jamči da je sir koji su kupili proizveden na otoku Pagu i od mlijeka paške ovce. Ovaj sir se može proizvesti samo na otoku Pagu i nigdje drugdje, što ga čini posebnim i unikatnim u svakom smislu. On u sebi sadrži esenciju otoka Paga, njegov škrti kamenjar s oskudnom vegetacijom. Međutim, ta vegetacija je posebna. Dominira aromatično bilje koje oplemenjuje posolica koju raznosi bura tijekom zime", pojašnjava Martina Pernar Škunca te dodaje: "Reda treba biti jer samo ako se uvede red na tržište, potrošači mogu biti sigurni da su kupili izvorni sir s Paga. Svaki od proizvođača ima kazeinsku markicu Udruge koja je ujedno i dokaz certifikacije. Za nas proizvođače koji smo certificirali paški sir, a taj proces i poskupljuje proizvodnju, najvažnije je da se uvede red te da se iskorijene nepoštene prakse. Mora postojati red jer samo certificirani proizvođači mogu na tržište plasirati paški sir. U tome očekujemo i veću pomoć države. Do sada su se kontrole provodile samo nakon privatnih prijava, a mi iz Udruge smatramo da bi te kontrole trebale biti češće i detaljnije jer se jedino tako može uvesti red i spriječiti nepoštene prakse."

Osim većih sirana, u Udruzi su aktivni i manji proizvođači i OPG-ovi. Članovi su Paška sirana, Sirana Gligora, Sirana Mih, Sirana Puđa, OPG Tomislav Vidas, OPG Krunoslav Vidas, OPG Emil Oštarić, OPG Figurica, OPG Milac, OPG Branimir Čemeljić, OPG Franjo Zubović, Obrt A & S i OPG Domagoj Škoda. Uskoro se očekuje učlanjivanje i još nekih novih proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:59