Postigli dogovor

Pogreške pri javnoj nabavi: Porezni obveznici platit će dio od 200 milijuna kuna penala

Susret ministarstva i Grupacije vodovoda i kanalizacije o pogreškama u provođenju javne nabave
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić
 Bruno Konjević / CROPIX

Nakon što je Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije (GVIK) javno upozorila Vladu kako će svojim članicama poslati naputak da privremeno obustave rad na projektima vodno-komunalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije zbog kaznenih penala koji im se određuju za dosadašnje projekte, održan je sastanak s resornim ministarstvima na kojem je, doznajemo, postignut načelan dogovor o “podjeli troškova”.

Podsjetimo, resorna ministarstva i nadzorna hrvatska i europska tijela su komunalnim poduzećima odredili financijske korekcije u iznosu od ukupno oko 200 milijuna kuna, zbog kojih je nekima zaprijetio i stečaj.

Brojni troškovi

Glavni prigovor GVIK-a se sastojao u tome što je za dobar dio tih korekcija, prema njihovom tumačenju, bila “zaslužna” stalna promjena pravila ugovaranja i provođenja projekata, putem fondova EU, za koja komunalna poduzeća nisu bila odgovorna. Zbog toga su zaprijetili i daljnjom obustavom rada na vodoprivrednim projektima za koje je u razdoblju od 2014. do 2020. predviđeno 1,1 milijardu eura. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su nam potvrdili kako su na sastanku sudjelovali i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatskih voda i SAFU-a te da je dogovoreno da se svaki slučaj utvrđenih nepravilnosti analizira individualno. Potvrđeno je, kažu, da se korekcije koje su sistemske prirode financiraju iz državnog proračuna, dok će korekcije koje su nastale isključivo propustima Korisnika, snositi sami Korisnici.

Slijedi dogovor

Pritom su naveli i da je nužno održavati sastanke Korisnika s tijelima zaduženima za upravljanje EU kako bi se prevenirali mogući propusti i izbjegle pogreške. U GVIK-u su pozdravili načelni dogovor,a čo i zahtijevaju da se korekcije koje su nastale zbog neusklađenosti nacionalne zakonske regulative i javne nabave definiraju i da se točno odredi rok kada to više neće biti isključivi trošak korisnika. “Smatramo da se mora definirati plaćaju li se korekcije na bespovratni dio sredstava ili na ukupni iznos sredstava. Trenutačno se naplaćuje ukupni iznos sredstava. Mi se nadamo da ćemo za ove neusklađenosti dobiti što prije konkretna pisana rješenja” rekli su nam u GVIK-u. Ana Fresl, direktorica konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj (PJR), ističe da su se komunalci imali pravo pobuniti, i najaviti bojkot. “Sve više arbitrarnosti u odlučivanju i neproporcionalnosti u utvrđivanju visine financijske korekcije zbog pogrešaka u javnoj nabavi u projektima EU”, ističe Ana Fresl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 21:27