POSEBAN PROJEKT

Pogledajte kako napreduje izgradnja Rimčevog kampusa: ‘Hrvatska će uvijek biti naš dom‘

U Kampusu će se proizvoditi Rimac Nevera kao i ključne komponente za buduće Rimac i Bugatti modele

Kampus Rimac

 Rimac Automobili

Krajem kolovoza započela je izgradnja budućeg suvremenog globalnog sjedišta tvrtki Bugatti Rimac i Rimac Technology, vrijednog 200 milijuna eura u Svetoj Nedelji. Opseg i ambicije novog Rimac Kampusa su veliki, što ga čini jednim od najvećih razvojno-istraživačkih i proizvodnih kompleksa u Europi, ne samo u automobilskoj industriji, priopćili su iz tih tvrtki.

Kao sjedište za istraživanje, razvoj i proizvodnju, novi kompleks omogućit će tvrtki povećanje razvojnih i proizvodnih kapaciteta od maloserijskih projekata, koji su donedavno bili dominantni posao tvrtke, do velikoserijske proizvodnje sustava električnih pogona, baterijskih sustava i ostale tehnologije, razvijene za globalne automobilske tvrtke. Istovremeno, u Kampusu će se proizvoditi Rimac Nevera kao i ključne komponente za buduće Rimac i Bugatti modele. Kampus je izgrađene površine od 100.000 m2, a ukupne površine od 200.000 m2. Nominirani izvođač radova je tvrtka Facies iz Svete Nedelje.

S testnom stazom koja okružuje kompleks, muzejom, odjelima za dizajn, inženjering, i pogonima za proizvodnju i testiranje, novi Kampus bit će jedinstvena lokacija i globalno sjedište Rimac Grupe. Rimac Kampus bit će mjesto gdje će se dizajnirati i razvijati svaki budući Bugatti i Rimac model te komponente koje Rimac Technology razvija za druge proizvođače. Prilikom dizajna Kampusa, hrvatska arhitektonska tvrtka 3LHD posebnu pažnju pridaje tome da se integrira filozofija tvrtke i ispune svi nužni kriteriji s dugačkog popisa potreba i želja sa strane korisnika Kampusa.

Govoreći o projektu koji je bio dio njegove vizije od prije 10-ak godina, izvršni direktor i osnivač, Mate Rimac, rekao je kako je Rimac Kampus za njega vrlo poseban projekt.

- Za bilo koju tvrtku su najvažniji ljudi koji čine tu tvrtku. Meni je uvijek bilo iznimno važno stvoriti najbolje moguće okruženje za zaposlenike – u svakom pogledu. Kada si u vrhunskom okruženju je lakše stvarati vrhunske proizvode. S Kampusom želimo upravo to – stvoriti najbolje moguće mjesto za boravak, rad i kreativnost, ali ne samo za naše zaposlenike. Želimo da Kampus postaje mjesto gdje se susreću i isprepleću zaposlenici, kupci, investitori, učenici i opća javnost. Osim toga nam je iznimno važno da budemo maksimalno integrirani u okoliš i okolinu te klimatski neutralni, kaže Rimac.

Otkriva i da će uskoro otvoriti više lokacija u drugim zemljama, no Hrvatska će, kako kaže, uvijek biti njihov dom, a Kampus to jasno pokazuje.

- Na ovoj lokaciji će se razvijati i dizajnirati svi budući Bugatti i Rimac Automobili modeli kao i komponente za druge autoproizvođače. Kao posljedica naglog rasta nam je uvijek nedostajalo prostora, što bismo s Kampusom napokon trebali riješiti. S preko 70.000 m2 proizvodnog pogona, Kampus će nam pružiti prostor za još dublju vertikalnu integraciju i velikoserijsku proizvodnju komponenti koje već razvijamo za druge proizvođače, izjavio je Rimac.

S obzirom na brzu stopu rasta tvrtke, Kampus je dizajniran tako da se može proširiti s vremenom, a da se i dalje uklapa u okruženje. Dugoročno, nova lokacija će zapošljavati više od 2.500 zaposlenika, što je dvostruko više od trenutnog broja zaposlenih u Rimac Grupi.

Buduće sjedište tvrtke utjelovljuje ne samo vrijednosti tvrtke, već i odgovara na sve potrebe zaposlenika. Prostori su dizajnirani tako da budu prijateljski, otvoreni i topli. Istodobno, u skladu s vodećim tehnološkim statusom tvrtke, bit će suvremena, ispunjena svjetlom i inspirirana prirodnim okruženjem. Jedna od vrijednosti tvrtke Rimac usmjerena je na dobrobit i učenje zaposlenika.

Kao rezultat toga, Kampus će sadržavati sobu za igre, teretanu, edukacijski centar, restoran, pa čak i vrtić za djecu zaposlenika i sklonište za životinje. U skladu s fokusom Rimca na inovativnost i održivost, novi kompleks sadržavat će mnoge pametne i jedinstvene značajke. Među njima su "urbana močvara" i livade, vrt na krovu restorana, uzgoj hrane, domaće životinje i drugo. U novom Kampusu bit će smještena i konfiguracijska soba, muzej, bar i maloprodajni prostor. Za razliku od većine lokacija u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika je poželjna, napominju iz tvrtki.

Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura, a financirani su u potpunosti od strane tvrtke uz kredite komercijalnih banaka. Radovi su u punom mahu, a završetak prve faze je planiran 2023. godine. Pratite snimku s gradilišta uživo na: campus.rimac-automobili.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:53