Istraživanje tvrtke PwC

Poduzetnicima više glavobolje zadaje domaća birokracija nego birokracija Europske unije

PwC dokazao da čelnici europskih poduzeća smatraju da su gore nacionalne regulative od onih europskih.
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom svom razvoju nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije. U istraživanju koje je provela međunarodna konzultantska tvrtka PwC, koje je obuhvatilo 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39 posto čelnika poduzeća izjavilo je da je veći problem domaća birokracija, dok ih je približno 29 posto navelo da im više problema zadaje ona europska.

- Rezultati našeg istraživanja bi mogli otrijezniti mnoge nacionalne vlade i potaknuti ih na reforme birokracije i regulatornih propisa, rekao je Marko Smith, PwC-ov direktor za razvoj usluga prema klijentima i tržištima za regiju EMEA.

U Italiji, u kojoj su euroskeptične stranke trenutno na vlasti, čak 49 posto ispitanika smatra da je domaća birokracija veći problem, dok ih samo 20 posto smatra da je veći problem u birokraciji Europske unije.

Europske privatne tvrtke također smatraju svojim najvećim izazovom nedostatak vještina koji im onemogućuje da zaposle kvalificirane kadrove nužne za rast. Istraživanje PwC-a skreće fokus privatnih poduzeća na širi problem s kojim se suočava Europska unija. Naime, nedostatak kvalificirane radne snage europska privatna poduzeća košta preko 324 milijarde eura godišnje, što je približno jednako zbroju godišnjeg BDP-a Portugala, Mađarske i Hrvatske.

- Problem nedostatka kvalificirane radne snage postat će sve veći, budući da potražnja za njima raste i da privatne tvrtke sve više ulažu u digitalne tehnologije za koje su potrebni kvalificirani radnici da bi tvrtke bile konkurentnije, naglasio je Smith.

Ipak privatna poduzeća su optimističnija nego što su bila do sada. Osobito su uvjereni da mogu rasti na domaćim tržištima, ako se fokusiraju na kupce i prilagode digitalnim tehnologijama. Srednje velike tvrtke (one koje imaju godišnji prihod od 50 do 100 milijuna eura) su najoptimističnije među ispitanim uzorkom istraživanja PwC-a.

Iako tako, digitalizaciju kao prioritet spomenulo je samo 31 posto ispitanika, što pokazuje da mnoge privatne tvrtke podcjenjuju njezinu važnost, potencijal, kao i razorne sile koje ona pokreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:46