UPOZORENJE

Poduzetnici u panici: ‘Ako se divljanje cijena sirovina nastavi, svi ćemo završiti na ulici‘

Dijelu tvrtki u građevinarstvu rast cijena sirovina donio je poskupljenje troškova poslovanja za čak 300 posto
 Duje Klaric/Cropix

Ako se rast cijena betona, željeza i drugih sirovina u građevinarstvu nastavi, svi ćemo završiti na ulici, govori nam predsjednik Uprave zagrebačke Tehnike Zlatko Sirovec. Apel našeg sugovornika naslanja se na višekratna upozorenja Hrvatske gospodarske komore da rast cijena sirovina u građevinarstvu, u rasponu od najmanje 20 posto, koliko su, primjerice, porasle cijene bakra, preko rasta cijena željeza od 35 posto, do 100-postotnog rasta cijena plastičnih cijevi, može dovesti do zaustavljanja već započetih investicija.

- Marže nas graditelja, otkako su cijene sirovina rapidno skočile gore, više ne pokrivaju troškove gradnje i projekti se izvode s gubicima. Takva situacija stavlja nas pred niz teškoća na kraći i dulji rok. Dugoročno, jasno je da ne možemo preživjeti u ovakvim uvjetima poslovanja i ako se nešto bitno ne promijeni, mnogi će propasti, a svi će morati otpuštati radnike. Na kraći rok, divljanje cijena dovelo nas je u situaciju da ne možemo dobiti ponude dobavljača u uobičajenim terminima, nego se čeka, primjerice, nekoliko dana, što nas onemogućava u planiranju i izvođenju radova, a jednako tako i u ispunjenju rokova - ističe Sirovec.

Naručitelji i ugovori

Na pitanje imaju li naručitelji sluha za novonastale probleme graditelja, prvi čovjek Tehnike, otkrivajući da tvrtka trenutno ima otvorenih sedam gradilišta u zemlji i inozemstvu, odgovara da neki naručitelji imaju sluha, a neki nemaju.

- Naručitelje štite ugovori i pripadajući rokovi gradnje tako da tu ne treba imati iluzija o tome hoće li netko štititi svoj interes ili neće. Primjerice, ako bi se išlo na nove natječaje, ponuđene cijene gradnje bile bi znatno veće, zato za naručitelje to nije opcija - komentira naš sugovornik.

Krediti HBOR-a

U Hrvatskog gospodarskoj komori istaknuli su nam potrebu da se u cilju sprečavanja sloma građevinskog sektora i propasti započetih projekata, kojih se velik dio financira novcem iz fondova Europske unije, hitno izdaju smjernice i zakonski okvir za investitore, proizvođače i izvođače kako bi se, dodaju, mogla ugovoriti primjena klizne skale ili nekog sličnog instrumenta, koji bi izvođačima omogućio naplatu razlike u cijeni materijala od trenutka izrade ponude do trenutka ugradnje. Jedno od rješenja, prema riječima potpredsjednice HGK za graditeljstvo i promet Mirjane Čagalj, jest da se u graditeljstvu proglasi "force majeure", pravna situacija u kojoj se mora prići korekciji ugovora zbog više sile.

- Potrebno je zatražiti korekciju prije ugovorenih cijena kako bi se spriječili gubici proizvođača koji nisu u mogućnosti isporučiti proizvode po tim cijenama i izvođača radova koji nisu u mogućnosti nabaviti proizvode po prije ugovorenim cijenama - dodaje naša sugovornica iz Komore.

Na popis sirovina kojima je skočila cijena posljednjih godina otkako je koronavirus poremetio proizvodnju, dobavu i trgovinu u graditeljstvu, u Komori, osim spomenutih ključnih materijala poput betona, željeza i plastičnih cijevi, dodaju i asfalt, čija je cijena porasla 20 posto, čelik, aluminij, izolacijske materijale te polupropilen i polutielen, koji su sirovine za plastičnu opremu u građevinarstvu i industriji. Skrenuli su nam pozornost i na apel Grupacije ljevaonica unutar Komore prema kojem je jedan od većih problema za njih rast cijena električne energije od 50 posto u posljednje tri godine, odnosno od čak 70 posto u posljednjih šest godina. Ljevaonice upozoravaju da im je poskupjela i većina ostalih dodataka, primjerice ulja i maziva, kao i rezni alati.

Kumulativno, napominju u Komori, dijelu tvrtki u građevinarstvu rast cijena sirovina donio je poskupljenje troškova poslovanja za čak 300 posto!

Burza otpada

- Domaći gospodarstvenici predlažu sektorsko okrupnjivanje kako bi pokušali dobiti bolju cijenu, a da premoste ovo teško razdoblje, pomogli bi im i povoljni krediti HBOR-a. Dostupnost sekundarnih sirovina na domaćem tržištu također bi pridonijela ublažavanju posljedica rasta cijena primarne sirovine iz uvoza, u čemu može pomoći i uspostavljena HGK-ova Burza otpada - kaže potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, napominjući da su se u najvećoj opasnosti zbog rasta cijena sirovina u graditeljstvu i pratećoj industriji našli projekti aglomeracije u vodoopskrbi i odvodnji diljem države. Kako bi se spriječio zastoj aglomeracija, HGK, Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja trenutno rade, otkrio nam je Radoš, na rješenjima koja bi olakšala dovršetak aglomeracija.

Zbog svega bi mogle poskupjeti nekretnine

Čelnici Hrvatske gospodarske komore upozoravaju kako se rast cijena u graditeljstvu ne tiče samo tvrtki koje posluju u tom sektoru. Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj ističe da je riječ o velikom i globalnom problemu u djelatnosti građevinarstva te da su izvođači, nažalost, oni koji pokrivaju razlike.
- Pomoć investitora je prijeko potrebna jer se započeti projekti bez pomoći države neće moći realizirati, a hrvatskom građevinarstvu prijeti slom. Povećanje cijena pojedinih građevinskih proizvoda rezultat je poskupljenja sirovina, u nekim slučajevima i do 100 posto, a očekuje se da će se trend rasta cijena nastaviti. Poskupljenje građevinskog materijala utjecat će na profitabilnost projekata i ugrožavati ih, a očekuje se i da će dovesti do rasta cijena nekretnina te do zastoja na gradilištima, kao i do zaustavljanja radova - kaže ona.
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš tvrdi da je zbog trenutne situacije uslijed pandemije došlo do većeg skoka cijena prije svega zbog zastoja u globalnom lancu vrijednosti, i to najviše u segmentu prijevoza i proizvodnje. - Ugovoreni projekti zbog rasta ulaznih troškova postaju neisplativi, a ako se situacija s divljanjem cijena ne smiri, posljedice bi se mogle osjetiti i u realizaciji projekata koji su tijeku, ali i budućih projekata koji će se financirati kroz NPOO, koji je ključan za rast domaće ekonomije. Ova situacija prijeti opstanku brojnih malih i srednjih poduzeća - zaključuje on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:41