Na rubu očaja

Poduzetnica iz Zagorja pred 'zidom institucija': 'Dođe mi da sve pošaljem kvragu'

Njezina 'golgota' s birokracijom, kako navodi, počela još u travnju i svibnju ove godine
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

- Uopće nije važno ima li moja tvrtka pravo na pomoć države uslijed koronakrize ili ne, važno je da su nadležni 'ukopani' i nedostupni, primaju plaće, ne rješavaju ono za što primaju plaće, dok ja i meni slični čekamo hoćemo li pozatvarati firme i potražiti posao van struke i sve poslati kvragu.
Tim riječima, pomalo na rubu očaja, obratila nam se poduzetnica iz Hrvatskog Zagorja koja već mjesecima pokušava ishoditi pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i agencije HAMAG-BICRO namijenjenu poduzetnicima u poteškoćama zbog 'koronakrize'.

Predala zahtjev

- I dok čekamo i čekamo, dugovi se gomilaju, režije stoje, a hrana nije niti će biti besplatna, kao ni školske radne bilježnice, oprema ni pribor za članove moje obitelji – nastavlja svoju ispovijest J.B., koja je zbog ukupne situacije u kojoj se našla njezina tvrtka, zamolila da joj ne navodimo ime i prezime.

Njezina 'golgota' s administracijom, kako navodi, započela je u svibnju ove godine kada je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje postavila zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za mjesec lipanj.

Budući da je tvrtka naše sugovornice registrirana za obrazovanje i poučavanje u području sporta i rekreacije, bila je, kaže, uvjerena da spada u jednu od skupina poduzetnika za koje je HZZ osigurao potpore za lipanj.

- Više od dva mjeseca nakon podnesenog zahtjeva nemam nikakav odgovor iz Zavoda da bi 31. srpnja dobila negativno rješenje s obrazloženjem da po svojoj djelatnosti ne pripadam po pretežitoj djelatnosti u ciljanu skupinu poslodavaca za potporu za očuvanje radnih mjesta Covid-19 lipanj 2020. godine. Podnosim žalbu na to rješenje na temelju podataka koje sam našla na samom webu HZZ-u, a prema kojima potporu može dobiti i poduzetnik koji nema registriranu pretežitu, ali obavlja sekundarnu djelatnost potrebnu za potpore. Žalba do danas nije riješena iako u pripadajućim pravilima Zavoda piše da se žalbe trebaju riješiti u roku deset dana – navodi poduzetnica.

Još se rješava

U HZZ-u su nam potvrdili tijek pokušaja J.B. da ishodi spomenutu potporu države, kao i činjenicu da se njezina žalba još uvijek rješava.

- Prigovori na negativne ocjene zahtjeva za potporom za očuvanje radnih mjesta obrađuju se prema redoslijedu zaprimanja i u skladu s objektivnim okolnostima, a preporučeni rok za obradu prigovora je deset dana. Ne postoji zakonski propisan rok za odlučivanje o zahtjevima i prigovorima – navode u Zavodu.

Obrazlagajući odluku da se tvrtki J.B. ne odobri potpora, u HZZ-u navode kako J.B. pri podnošenju zahtjeva nije dostavila obrazloženje sekundarne djelatnosti, stoga je, zaključuju, zahtjev ocijenjen negativno. Tek po prigovoru, dodaju, J.B. je navela da se primarna djelatnost njezine tvrtke preklapa sa sekundarnom djelatnošću.

- Samo preklapanje nije dovoljno obrazloženje jer se prema uvjetima mjere traži registrirana djelatnost – ističu u HZZ-u, dodajući kako nadležni područni ured Zavoda dodatno ispituje spomenuti slučaj. Napominju i kako J.B. treba dostaviti poslovnu dokumentaciju iz koje se vidi da se njezina tvrtka bavi djelatnošću za koju se predviđene potpore.

Komentirajući navedena obrazloženja HZZ-a, naša sugovornica ističe kako ni na koji način nije upozorena kako u njezinu zahtjevu za potpore koji je dostavila HZZ-u nedostaje dio dokumentacije.

Stvarnost za poduzetnike

- Mjesecima nazivaš telefone Zavoda, ne možeš dobiti nadležne, a kada nekoga i dobiješ 'taj ništa ne zna i ne može reći'. Pa onda šalješ mailove u 'inboxe' Zavoda koji su prepuni pošte, pa ti se ti mailovi vraćaju..To je stvarnost za poduzetnike kojima je obećana hitna pomoć države – kaže J.B., čija tvrtka ne može ostvarivati prihode jer joj je osnovna djelatnost rad sa školskom djecom u sportskim dvoranama, a upravo je zabrana takvih aktivnosti jedna od mjera zaštite od širenja koronavirusa u školama.

Kad je u pitanju pokušaj J.B. da ostvari zajam kod državne agencije HAMAG-BICRO za pomoć malim tvrtkama ugroženima posljedicama koronavirusa na gospodarstvo, iz spomenute nam je agencije potvrđeno da je zahtjev naše sugovornice zaprimljen 30.travnja ove godine i još nije riješen.

- Svi zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a navedeni zahtjev zaprimljen je nekoliko dana prije zatvaranja natječaja – poručeno nam je iz HAMAG-BICRO-a na pitanje zašto J.B. toliko dugo čeka na odluku hoće li dobiti zajam ili ne.

I u HZZ-u i HAMAG-BICRO-u ovom su nam prilikom ukazali na to da su suočeni s brojem zahtjeva za potpore odnosno zajmove koji višestruko premašuju broj sličnih zahtjeva u prethodnim godinama.

Mi bi se i mogli složiti s takvim obrazloženjem višemjesečnog čekanja za poduzetnika koji traže pomoć HZZ-a i HAMAG-BICRO-a, ali za J.B., kako nam je potvrdila, 'slaba je to utjeha'. Svjetlo na kraju tunela za našu sugovornicu predstavlja činjenica da su joj se, kako doznajemo, nakon našeg zanimanja za njezin slučaj, javili i iz HZZ-a i iz spomenute državne agencije, obećavši skora rješenja njezinih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 09:22