‘Podravka - Danica‘

Podravkinom projektu izgradnje sunčane elektrane 5,16 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ukupna vrijednost investicije iznosi 11,7 milijuna kuna
Martina Dalić, predsjednica Uprave
 Neja Markičević/CROPIX

Podravkinom projektu izgradnje sunčane elektrane vrijednom 10,3 milijuna kuna odobreno je 5,16 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje sufinancira Europska unija i Republika Hrvatska iz Programa ruralnog razvoja, objavili su u utorak iz Podravke.

Bespovratna sredstva, kako navode u priopćenju, dodijelilo je Ministarstvo poljoprivrede, prema odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na temelju Podravkine prijave na natječaj za podmjeru 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ - provedba tipa operacije 4.2.2. "Korištenje obnovljivih izvora energije“.

Očekivano vrijeme povrata navedene investicije uz 50 posto potpore je 3,5 godina, ističu iz Podravke.

Napominju i kako ukupna vrijednost investicije iznosi 11,7 milijuna kuna od čega se 10,3 milijuna kuna odnosi na izgradnju sunčane elektrane, dok se 1,4 milijuna kuna odnosi na uređenje mjernog mjesta odnosno izgradnju potrebne trafostanice.

Podravkina sunčana elektrana "Podravka - Danica" snage 2,4 MW biti će izgrađena u Industrijskoj zoni Danica, u Koprivnici.

Sunčana elektrana, snage fotonaponskih modula od 3.059,76 kWp koji će biti postavljeni na krovišta tvornice Dječje hrane i kremnih namaza, Tvornice juha i Vegete te na tvornici Danica- pogonu kobasičarne proizvodit će električnu energiju za vlastitu potrošnju.

Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 3,2 MWh, a njenom će izgradnjom i puštanjem u pogon, kako navode iz Podravke, doći do značajnih ušteda u trošku električne energije iz konvencionalnih izvora za potrebe Podravkinih tvornica, no isto tako i do pozitivnog utjecaja na okoliš smanjenjem emisije CO2.

Drugi dio investicije odnosi se na uređenje mjernog mjesta, odnosno izgradnju trafostanice na Industrijskoj zoni Danica preko koje će se sunčana elektrana priključiti na elektroenergetsku mrežu HEP-a.

Ukupni trošak tog dijela investicije od 1,4 milijuna kuna u potpunosti će financirati Podravka.

Iz Podravke ističu kako je Sunčana elektrana "Podravka- Danica" prva faza izgradnje integriranih sunčanih elektrana na krovovima Podravkinih tvornica na industrijskoj zoni Danica.

Trenutno se, kako navode, razmatra mogućnost da se kroz potencijalno tri faze izgradnje integriranih sunčanih elektrana na tvornicama i skladištima Podravke i Belupa dođe do 9,9 MW snage iz obnovljivih izvora energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 09:40