modernizacija proizvodnje

Podravkinoj tvornici Kalnik odobreno 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Projekt sufinanciraju Europska unija i Republika Hrvatska iz Programa ruralnog razvoja
Marija Vučković i Martina Dalić

Podravkinoj tvornici Kalnik svečano je uručen ugovor o sufinanciranju projekta pod nazivom „Ulaganje u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik“, priopćili su u ponedjeljak iz Podravke.

Tom projektu, ukupno vrijednom nešto više od 40 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede, prema odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrilo je 19.373.509,18 kuna bespovratnih sredstava. Projekt vrijedan 40.650.376,79 kuna prijavljen je na natječaj Program ruralnog razvoja 2014. − 2020., za provedbu mjere M.4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014. − 2020., a ugovor o sufinanciranju predsjednici Uprave Podravke dr. sc. Martini Dalić uručila je ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković.

image
Martina Dalić

Investicijsko ulaganje, kako se ističe u priopćenju, odnosi se na nabavu nove opreme, i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodnje te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje. Investicija također uključuje građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladišnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor. Sve navedeno pozitivno će utjecati na kvalitetu sirovine te omogućiti proizvodnju novog asortimana proizvoda.

Ovim investicijskim ulaganjem uvode se novi proizvodi: džemovi, marmelade, ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu.

image
Marija Vučković

Dio investicija u tvornici Kalnik vezan je uz postizanje ekonomije volumena u proizvodnji kondimenata i voćnih namaza, čime će se povećati cjenovna konkurentnost Podravkinih proizvoda, na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima. Drugi dio investicija odnosi se na uvođenje novih pakiranja i ambalaže. U sljedećem koraku investicije će omogućiti pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.

Vrijedi istaknuti kako se intenzivno radi i na razvoju BIO asortimana koji će biti sljedeći evolucijski korak razvoja Kalnika prema još višim razinama kvalitete proizvoda.

Mogućnosti sufinanciranja razvojnih projekata iz EU fondova od velike su važnosti za Podravku jer znatno pridonose kapitalnim ulaganjima, a ponajviše u smislu bržeg povrata na inicijalno ulaganje, kao i doprinosa očuvanju okoliša, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 18:10