REZULTATI POSLOVANJA

Podravka u prvom tromjesečju povećala plaće, ostvaren i rast prihoda od 92,9 milijuna kuna

Osim toga, započela je i velika investicija u proširenje te modernizaciju Tvornice juha i Vegete u Koprivnici

glavna zgrada Podravke

 Goran Mehkek/CROPIX

Nadzorni odbor Podravke d.d. u petak je na sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za prvo tromjesečje 2022. godine, izrazivši zadovoljstvo nastavkom rasta prihoda od prodaje i načinom na koji kompanija upravlja rizicima koje je stvorila ukrajinska kriza te snažan rast cijena energenata i sirovina.

Grupa Podravka u prva tri mjeseca 2022. ostvarila je rast prihoda od 92,9 milijuna kuna, odnosno 8,6% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Snažniji rast prihoda ostvario je segment Prehrane i to za 10,8%, odnosno 91,6 milijuna kuna, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od 1,3 milijuna kuna ili 0,6%.

Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) u ovom je razdoblju bila niža za 7,7%, a neto dobit za 15,6% u odnosu na 2021., što je izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje, u najvećoj mjeri zbog prekida isporuka i negativnih tečajnih razlika.

Na tržištima Ukrajine i Rusije Grupa Podravka u 2021. ostvarila je manje od 6,5% ukupnih prihoda. Iako rat u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju bitno veći utjecaj na prihode i dobit u segmentu Farmaceutike, određeni negativni učinci opažaju se i u segmentu Prehrane. Visok rast cijena energenata, sirovina i materijala koji je izazvala pandemija dodatno je osnažen ukrajinskom krizom, zbog čega su stvoreni dodatni pritisci na rast troškova proizvodnje u segmentu Prehrane. Tako su, primjerice, u odnosu na kraj prvog kvartala 2021. burzovne cijene plina veće pet puta, pšenice za 67%, ulja za 65%, limene ambalaže za 56%, a mlijeka u prahu za 60%.

Ukupan negativan utjecaj rasta ulaznih cijena sirovina i materijala na poslovanje Grupe u prvom kvartalu procijenjen je na 41,8 milijuna kuna.

Kompanija, stoga, nastavlja s daljnjom optimizacijom troškova i povećanjem učinkovitosti poslovanja kako bi, što je više moguće, unutarnjim rezervama amortizirala povećanje troškova. Tome će pridonijeti i nova organizacija segmenta Prehrane koja je uvedena početkom travnja, a kojoj je jedan od ključnih ciljeva upravo poboljšanje i unapređenje efikasnosti Grupe Podravka te omogućavanje još brže reakcije i prilagodbe na tržišne promjene.

Usprkos novim izazovima koje je donijela ukrajinska kriza, Podravka nastavlja s realizacijom svih svojih strateških planova koji uključuju značajne investicije i poboljšanje uvjeta rada.

Uz nastavak provedbe brojnih investicija u tehnološku obnovu i modernizaciju, Podravka je u ožujku ove godine započela još jednu veliku investiciju u Koprivnici. Riječ je o proširenju i modernizaciji Tvornice juha i Vegete, što će omogućiti sigurnost i stabilnost u raspolaganju strateškom sirovinom, industrijskom tjesteninom za juhu, i stvoriti nove tržišne prilike u tom segmentu. Tehnologija i postrojenja već su naručeni, a početak građevinskih radova planira se najesen. Dvije velike investicije u obnovu poslovne zgrade i izgradnju LDC-a napreduju prema planu, a investicije u klimatizaciju tvornica u cijelosti će se dovršiti do kraja svibnja.

U prvom kvartalu, drugi put u manje od godinu dana, povećana su primanja za 3200 radnika Podravke d.d. i Mirne d.d. Plaće su s 1. ožujka 2022. u prosjeku porasle za 11% te će na taj način Podravka u ovoj godini u povećanje primanja uložiti oko 35 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Nadzorni odbor Podravke d.d. donio je prijedlog odluka za Glavnu skupštinu, uključujući i prijedlog odluka o isplati dividende od 13 kuna. Glavna skupština održat će se 14. lipnja 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 14:02