ZAOKRET ŽITA

Podravka predstavila novu investiciju u Sloveniji i lansirala Žito u vrh europskog pekarstva

Investicija u pekaru Žita u Mariboru dio je Podravkina projekta ‘Zaokret Žita‘

Podravka modernizirala pogon u Mariboru

 Podravka/

Novi pekarski pogon slovenskog Žita vrijedan devet milijuna eura u vlasništvu koprivničke Podravke uvrstio je Žito u vrh europskih tvornica pekarskih proizvoda, istaknuto je na predstavljanju ove Podravkine investicije u Mariboru.

- Žito je središte pekarske proizvodnje u Podravci, važna sastavnica naše poslovne grupe, ali i slovenskog gospodarstva. Novi pekarski pogon vizija je razvoja Podravke i njezine odlučnosti da tu viziju provede u stvarnost – ustvrdila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić uoči svečanog puštanja u pogon nove pekare Žita. Ona je zahvalila slovenskoj Vladi, u čije ime je na mariborskoj svečanosti bio ministar gospodarstva Matjaž Han, na potpori održivom poslovanju prehrambene industrije u Sloveniji koje je, istaknula je predsjednica Uprave Podravka, ugrozila eksplozija cijena energanata.

image

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

Podravka/

Osvrnuvši se na poslovanje Žita i poteze Podravka kao vlasnika u toj tvrtki od ‘koronakrize‘ do sada, Martina Dalić upozorila je kako su napravljeni veliki napori u konsolidaciji održivog poslovanja Žita koje je, istaknula je, u jednom trenutku došlo i u pitanje.

- Znam da ovo možda nije prilika da govorimo o poteškoćama, ali imali smo COVID krizu i oporavak, strelovit rast cijena sirovina i rusku agresija na Ukrajinu. Sve to izazvalo je snažne promjene u navikama potrošača i pekarskoj industriji u Europi, što je predstavljalo poseban teret Žitu jer su se poteškoće nadodale na rascjepkanost proizvodnje na velikom broju lokacija, ogroman broj proizvoda koji se se proizvodili u malim količinama, nedovoljnu automatizaciju i nedovoljno efikasan menadžment – napomenula je Martina Dalić, dodavši kako se mora imati u vidu kontekst u kojem su u Žitu donesene teške odluke, ali i snažni investicijski potezi. Najavila je kako će investicije u Žito donijeti snažan tržišni prodor na Sloveniji okolna tržišta poput Hrvatske i Italije.

image

Podravka modernizirala pogon u Mariboru

Podravka/

- Vjerujem da je vrijeme loših vijesti za Žito iza nas, da smo osigurali budućnost kompanije, ali ona nije zagarantirana na njoj treba puno i naporno raditi – upozorila je predsjednica Uprave Podravke.

Pohvale ministra

Slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han izrazio je zadovoljstvo, kako je kazao, otvorenim i odlučnim pogledom Podravka i njezine Uprave na tržišnu poziciju i budućnost Žita.

- I osobno se zauzimam za pristup da bez jasnog uvida u stanje u gospodarstvu ili u stanje bilo koje kompanije nema ni vizije, ni odlučnih poteza. Podravka je u Žitu napravila velike uspjehe i uvijek ćete imati potporu slovenske države – naglasio je ministar Han.

Prema riječima predsjednika Uprave Žita Tomislava Bujanovića, investicije u toj tvrtki od 2020. dosegle su iznos od 26 milijuna eura u sklopu projekta ‘Zaokret Žita‘.

image

Tomislav Bujanović, generalni direktor Žita

Podravka/

- Dio investicije uloženo je u pekarnu Maribor, u modernizaciju i udvostručenje kapaciteta proizvodnje. Investicijom dobivamo najsuvremeniju tehnologiju, automatizaciju, povećanje asortimana proizvoda i poboljšanje kvalitete proizvodnje kojom svakog dana opskrbljujemo 1800 prodajnih mjesta u Sloveniji – istaknuo je Bujanović.

Žito je u vlasništvu Podravke od 2015.., a već 2018. prihod tvrtke od prodaje prebacio je 100 milijuna eura. Na slovenskom tržištu pekarskih proizvoda Žito, s oko 700 djelatnika, ima najveći tržišni udio. Prije investicije u Mariboru na tržište su godišnje plasirali 24 tisuće tona kruha, sedam tisuća tona pekarskih proizvoda i više od 100 vrsta kruha i pekarskih proizvoda.

Nova pekara Žita obuhvaća, među ostalim, komoru za pripremu proizvoda za pečenje koja omogućava znatno veće kapacitete proizvodnje, liniju za proizvodnju peciva, dvoetažnu peć, pakirnicu za automatsko pakiranje proizvodnje i nova skladišta.

image

Podravka modernizirala pogon u Mariboru

Podravka/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 01:32