STRATEŠKI KORAK

Podravka ima novu tvrtku, u njoj je i šest tvrtki koje su preuzeli od Fortenove: Dalić otkrila najveći izazov

Te će kompanije i dalje poslovati kao samostalna trgovačka društva. Za dovršetak transakcije čeka se odobrenje regulatornih agencije

Poslovno sjedište Podravke

 Podravka/

Za potrebe koprivničke Podravke ove je godine diljem Hrvatske 250 kooperanata obrađivalo više od 700 hektara poljoprivrednih površina s nasadima povrća, na mnogo njih i rajčice. Oni koji su ih uzgojili najviše primili su i nagrade na susretu Podravke s kooperantima u Tvornici voća i povrća u Varaždinu s kojeg je predsjednica Uprave Martina Dalić istaknula stratešku važnost poljoprivrede i najavila dodatno unapređenje suradnje s kooperantima.

- Mislim da smo ovim brojkama napravili značajan iskorak, koji se osobito odnosi na kvalitetu suradnje s našim kooperantima. Prošle smo godine još stjecali iskustvo, ove godine smo imali odlične rezultate, a u budućnosti će nam vremenske prilike biti najveći izazov - rekla je Martina Dalić.

image

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić i član Uprave Ivan Ostojić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Podravka je odnedavno vlasnik šest kompanija poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe, zbog čega je osnovano novo društvo Podravka Agri. No, te će kompanije i dalje poslovati kao samostalna trgovačka društva. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora od 333 milijuna eura, preuzimanje još nije formalno okončano jer je za dovršetak transakcije potrebno odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Europe.

- Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora agencijama je predana potrebna dokumentacija i čekamo njihove odluke, a u međuvremenu, ako je to potrebno, dopunjujemo dokumentaciju. Mislim da sve ide svojim redovnim tijekom i da ćemo u dogledno vrijeme ta odobrenja i dobiti jer na tržištu nema velikih i značajnih preklapanja između našeg postojećeg poslovanja i ovog kompanija koje smo kupili. No agencije će same to procijeniti i ocijeniti, nakon čega će proces biti okončan - pojasnila je Martina Dalić.

Susret s kooperantima

Na susretu s kooperantima u Varaždinu - na kojemu su uz hrvatske bili i kooperanti iz Hercegovine i Vojvodine - u središtu pozornosti je bila rajčica jer Podravka je baš ovdje, na sjeveru zemlje, prije dva mjeseca u sklopu Tvornice voća i povrća otvorila novi pogon za njihovu preradu. Cilj je bio, rekao je Ivan Ostojić, član Uprave zadužen za poljoprivredu, imati na jednom mjestu sve ključne proizvode Podravke na bazi rajčice, i to isključivo one iz domaće proizvodnje. Izgradnjom ovog je pogona tvrtka podigla kapacitet proizvodnje proizvoda od rajčice na 40.000 tona u sezoni.

U sklopu je programa održana i panel-rasprava četiri poljoprivredna proizvođača koji su govorili o svojim iskustvima i izazovima u proizvodnji rajčice ove sezone.

Najuspješniji kooperanti u proizvodnji rajčice su ove sezone bili Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca i udruga Ambasador iz Đelekovca. Zanimljivo je da je prvonagrađeni Dragan Zvonar ove godine rajčicu posadio prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 16:28