Hvalevrijedna akcija

Podravka i ministarstvo branitelja potiču poljoprivrednu proizvodnju u Hercegovini

Hercegovina je stvorena za povrće i takve kulture, tvrdi direktor sektora poljoprivrede Podravke Zdravko Dimač
Berba krastavaca na pokusnom polju tvrtke Podravka.
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Predstavnici hrvatske prehrambena kompanije Podravke pozvali su u četvrtak u Mostaru razvojačene branitelje i njihove zadruge te OPG-ove da se uključe u proizvodnju industrijske rajčice budući su rezultati istraživanja prošle godine pokazali velike potencijale za razvoj ove poljoprivredne kulture.

Direktor sektora poljoprivrede Podravke Zdravko Dimač predstavio je, na okruglome stolu u Mostaru, rezultate istraživanja mogućnosti proizvodnje industrijske rajčice te otkupa za potrebe ove kompanije, što je projekt kojega namjeravaju provoditi uz potporu ministarstva branitelja RH te ministarstva branitelja Hercegovačko-neretvanske županije.


Hercegovina je stvorena za povrće i takve kulture, kazao je Dimač, istaknuvši da su predstavnici Podravke došli s ciljem da motiviraju ljude, uz pomoć ministarstava, da zasade potrebne količine i vrste povrća koje bi Podravka otkupljivala i koristila kao sirovinsku osnovu za svoje proizvode. On je naveo kako su već potpisani sporazumi o proizvodnji 1000 tona industrijske rajčice za potrebe Podravke budući da je bila uspješna probna faza iz prošle godine.


"Pokazalo se nekoliko sorti s dobrim prinosima i to je dokaz da se rajčica ovdje može industrijski uzgojiti, iza čega slijede novi koraci'', dodao je Dimač.
Ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) rekao je kako je zapošljavanje razvojačenih branitelja prioritet u radu ovoga ministarstva, a da je suradnja s Podravkom iznimno važna.


"Podravka je zasigurno jedan od bitnijih partnera, kojeg smo već lani prepoznali, i držimo da će taj projekt sigurno uroditi plodom'', rekao je ministar Oliver Soldo. Po njegovim riječima, Podravka ima planove proširiti suradnju u proizvodnji industrijske rajčice od 10.000 tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:18