sufinancira Europska unija

Podravci za istraživačko-razvojne projekte bespovratnih tri milijuna kuna

Stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brandove
 Nikola Wolf

Podravka je u ponedjeljak izvijestila da joj je odobreno više od tri milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za sufinanciranje istraživačko-razvojnog projekta ''Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća''.

Projekt je ukupno vrijedan 6,89 milijuna kuna, a odobrena su bespovratna sredstva od 3,05 milijuna kuna koja sufinancira Europska unija (EU) iz Europskog fonda za regionalni razvoj, navodi se u Podravkinu priopćenju.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe (2020.-2022.), ciljevi projekta su istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine Tvornice Kalnik u Varaždinu, za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda.

Dodatno će se također istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje.

Bespovratna sredstva dodijelilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' 2014. – 2020., Prioritetna os 1. Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija, na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga ''Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II''.

Očekivani rezultati projekta su stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brandove, povećavanje efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju inovativnih proizvoda i izrada stručno evaluiranih dokaza koji bi trebali osigurati nastavak dugoročno-strateških smjernica kompanije za kružno gospodarstvo i energetsku samodostatnost njezinih proizvodnji.

Iz Podravke u priopćenju napominju kako je u okviru UN-ovih 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj do 2030. godine definirana i implementacija okolišno prihvatljivih rješenja i tehnologije u poslovni sektor.

Na nacionalnom nivou, Strategija pametne specijalizacije RH 2016. – 2020., odredila je područja i tržišne prilike za inovacije i tržišni rast. Sukladno tome, Podravka je prije nekoliko godina započela s analizom stanja i potencijala nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje u Podravkinim tvornicama, osobito u Tvornicama Kalnik i Umag.

Sektor Istraživanje i razvoj Podravke je u tom razdoblju u suradnji s akademskom zajednicom postavio hipoteze na osnovi publiciranih znanstvenih radova, a preliminarnim ispitivanjima utvrdio i postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti na razvoj potpuno novih proizvoda, visoke dodane vrijednosti.

Voditeljica projekta i direktorica Istraživanja i razvoja Podravke Jasmina Ranilović je istaknula da je projekt rezultat suradnje različitih sektora unutar kompanije, Uprave te suradnika i konzultanata.

"Ovo je prvi istraživački projekt Podravke d.d. koji će se sufinancirati iz fondova EU. Vjerujemo u njegovu održivost kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija", kazala je Ranilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:36