Osobe s invaliditetom

Podizanje svijesti: 'Digitalno društvo nije uspješno ako ne uključuje sve'

Za godinu dana sva tijela javnog sektora moraju web stranice prilagoditi osobama s invaliditetom
Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
 Goran Mehkek / CROPIX

Podizanje svijesti u društvu o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u digitalnom društvu bila je tema trećeg skupa o pristupačnosti i osobama s invaliditetom u digitalnom društvu, koji su u Osijeku organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom).

Razmjena iskustva

Bio je to, inače, prvi skup izvan Zagreba, što također govori o važnosti širenja ovog projekta po cijeloj Hrvatskoj.

- Pred svim tijelima javnog sektora je posao prilagođavanja internetskih stranica do 23. rujna 2020. prema Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, koji je nedavno stupio na snagu. Ovim skupom želimo ukazati na posao koji predstoji svim tijelima javnog sektora, ali prije svega podići svijest našeg društva o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, kao i ponuditi rješenja koja omogućuje današnji tehnološki napredak. Zajednički projekt ‘Izrada pristupačnog web sjedišta’ FER-a i Hakoma doprinosi ponajprije povećanju svijesti našeg društva o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, posebno u sadašnjem vremenu digitalnog društva. Metodologija izrade pristupačnog web sjedišta, koja je osmišljena u suradnji i prema potrebama osoba s invaliditetom, moći će svima pomoći prilagoditi internetske stranice da budu ne samo u skladu sa Zakonom nego i stvarno korisne za sve korisnike - izjavio je Ivo Majerski iz Hakoma kao jedan od govornika na skupu čiji su sudionici iskoristili priliku i za razmjenu iskustava te dobivanje informacija o digitalnoj pristupačnosti iako se skup nije striktno ograničio samo na to područje.

Naime, cilj skupa bio je i ukazati na pojedinačna vlastita iskustva u kontekstu izazova s kojima se susreću osobe s invaliditetom te mogućim rješenjima koje danas omogućava suvremena tehnologija kao i univerzalni dizajn. Pritom su i predstavnici udruga za osobe s invaliditetom iznijeli svoja iskustva i govorili o problemima s kojima se susreću i suočavaju, ali i predložili rješenja i poboljšanja, što su predstavnici Hakoma i FER-a uvažili,.

Standard

Sudionicima se obratio i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

- Osiguranje standarda pristupačnosti dovest će do povećanja transparentnosti tijela javnog sektora i veće dostupnosti e-usluga, veće učinkovitosti ostvarenja prava na informaciju te unapređenja inkluzivnog društva. Nema uspješnog digitalnog društva ako svi njegovi građani nisu u njega uključeni - poručio je Gršić te dodao da je u Hrvatskoj čak 2300 obveznika koji su dužni do 23. rujna 2020. svoje internetske stranice prilagoditi osobama s invaliditetom.

Više o ovom projektu može se doznati na web stranici http://usluge.ict-aac.hr/pristupacni-web-2/, gdje se klikom na ikonu pristupačnosti u gornjem desnom kutu otvara alatna traka sa svim implementiranim opcijama od uobičajene veličine fonta, preko odabira Omotype fonta za disleksičare i one s otežanim čitanjem, preko izbora kontrasta, isticanja i podcrtavanja linkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:12