Gospodarsko okupljanje

Počinje Globalni poduzetnički summit u Haagu, prilika za hrvatske startupe da nađu ulagače

Summit će se baviti i ženama u poduzetništvu
Ivanka Trump u društvu Jim Yong Kima, bivšeg predsjednika Svjetske banke
 Yuri Gripas / REUTERS

- Hrvatska ima jaku startup scenu, a Svjetski poduzetnički summit, koji se od ponedjeljka do srijede održava u Haagu, izvrsna je prilika za mlade hrvatske tvrtke da nađu potencijalne ulagače, ocijenio je Peter Hoekstra, američki veleposlanik u Nizozemskoj.

"Prilike koje se ovdje nude izvrsne su i za Hrvatsku, njene poduzetnike i investitore. Summit je prilika za njih da predstave svoje ideje velikoj publici, kao i da se susretnu s potencijalnim investitorima", kazao je za Novac.hr veleposlanik Hoekstra. Dodao je kako se ne bismo trebali čuditi ako neka od sada malih hrvatskih tvrtki za tri ili pet godina bude zapošljavala na stotine ili čak i tisuću ljudi.

"Na ovogodišnjem summitu će biti puno prilika za susrete s potencijalnim investitorima", istakao je Hoekstra. Iza Hoekstre je, inače, 18 godina staza u američkom Kongresu, u kojem je kao kongresnik predstavljao drugi izborni okrug savezne države Michigan, kao i sudjelovanje u izbornoj kampanji aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. S obzirom na to da je rođen u Nizozemskoj, radio je i na jačanju američko-nizozemskih odnosa.

Prema podacima Svjetskog poduzetničkog summita, na ovogodišnjem je skupu, koji ce okupiti oko dvije tisuće sudionika iz cijeloga svijeta, najavljeno sudjelovanje tvrtki Unity fly iz Osijeka i Healthy Living by IBD iz Crikvenice. Također, najavljeno je i sudjelovanje Hrvatske mreže poslovnih anđela. Summit se od 3. do 5. lipnja održava u Haagu, a otvorit će ga, sukladno najavama, Michael Pompeo, američki državni tajnik, i Mark Rutte, nizozemski premijer, koji predstavljaju dvije zemlje organizatorice skupa. Na summitu bi trebala sudjelovati i nizozemska kraljica Maxima, kao i Ivanka Trump, kćer i savjetnica predsjednika Donalda Trumpa.

Glavne teme ovogodišnjeg summita su poljoprivreda, energetika, gospodarenje vodama i povezivost. U fokusu su startupi i ulagači. Ovogodišnji, deveti po redu Svjetski poduzetnički kongres prvi je koji se održava u EU. U američkim diplomatskim krugovima ističu kako je on prilika za dodatno jačanje ionako snažnih veza izmelju SAD i EU.

Adriano Milovan
Adriano Milovan, novinar Novac.hr i Peter Hoekstra, američki veleposlanik u Nizozemskoj

Najveće gospodarsko okupljanje na svijetu

U Haagu će se od 3. do 5. lipnja održati deveti po redu Globalni poduzetnički summit, kojeg ove godine zajednički organiziraju SAD i Nizozemska.

Riječ je o jednom od najvećih gospodarskih okupljanja na svijetu. Summit bi ove godine, prema najavama iz State Departmenta, trebao okupiti oko dvije tisuće sudionika iz cijeloga svijeta, a među njima je i nekoliko iz Hrvatske.

Summit će pokriti čitav niz tema vezanih uz poduzetništvo i svjetsko gospodarstvo, no u fokusu će ovoga puta biti, najavljuju organizatori, industrije budućnosti i pristup kapitalu, s posebnim naglaskom na venture capital fondove. Summit će se baviti i ženama u poduzetništvu.

Poseban značaj summitu, kažu u State Departmentu, trebao bi dati Investicijski forum, na kojem se očekuje oko 400 ulagača iz cijeloga svijeta. Očekuje se i da moglo doci do objave sklapanja značajnijih poslova, no u Washingtonu ističu da to ipak ne ovisi o vlastima, nego o samim poduzetnicima i investitorima.

"Vlade mogu biti snažna potpora poduzetništvu, one imaju značajnu ulogu u poticanju poduzetništva i stvaranju okruženja koje je povoljno za poduzetništvo", kazao je Andy Rabens iz State Departmenta. (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:40