STANOGRADNJA POSUSTAJE

Početak kraja jedne ere? Polovina građevinskih kompanija u raju za naše ‘bauštelce‘ bez novih poslova...

‘Stanje postaje sve gore, sve više projekata propada zbog podizanja kamata i visokih cijena gradnje‘

Radnik na gradilištu u Soestu u zapadnoj Njemačkoj

 Ina Fassbender/Afp/Profimedia/Ina Fassbender/afp/profimedia

Stanogradnja u Njemačkoj posustala je i u listopadu, uz gotovo polovinu građevinskih tvrtki bez novih poslova, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta ifo.

Čak 48,7 posto kompanija navelo je da u listopadu nisu dobile nove narudžbe za gradnju, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta, za 2,1 postotni bod više nego u rujnu.

“Stanje postaje sve gore, sve više projekata propada zbog podizanja kamata i visokih cijena gradnje. Novi poslovi u stanogradnji i dalje su na vrlo niskoj razini, a knjige narudžbi tvrtki polako se prazne", rekao je voditelj ifo-vog istraživanja Klaus Wohlrabe.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec, primijetio je Wohlrabe, dodajući da je desetina građevinskih kompanija zapala u financijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

"Izgledi za stanogradnju i dalje su sumorni, kompanije se pripremaju za teška vremena", rekao je Wohlrabe.

Udio tvrtki s otkazanim poslovima dosegnuo je u listopadu 22,2 posto, novu najvišu razinu otkada ifo objavljuje izvješća, i viši je za 0,8 postonih bodova nego u rujnu.

Očekivanja kompanija u sektoru spustila su se na "iznimno nisku" razinu, iskazanu u vrijednosti indeksa od minus 63,9 bodova, navodi ifo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:53