VELEBNI PROJEKT

Početak jedne od najvećih investicija: Doznajemo tko će graditi Rimčev kampus

Sada Rimac Automobili s oko 1100 ljudi posluju na šest lokacija, pa se gradnja novog sjedišta, nametnula kao imperativ
Kampus Rimac Automobila
 Ivan Lackovic/tonči Plazibat/cropix

Rimac Automobili počinju graditi kampus u Kerestincu, koji je, s oko 200.000 četvornih metara ukupne i 95.000 kvadrata radne površine te cijenom gradnje od 200 milijuna eura, jedna od najvećih građevinskih i financijskih investicija u hrvatskom gospodarstvu. U obavijesti o početku gradnje kampusa koju je jučer tvrtka Mate Rimca dostavila Zagrebačkoj županiji, čija su nadležna tijela u srpnju ove godine izdala građevinsku dozvolu za tzv. prvu fazu gradnje proizvodnog i razvojno-istraživačkog kampusa Rimac, navodi se da je izvođač radova tvrtka Facies iz Samobora.

U roku od tri godine

Za gradnju kampusa, podsjetimo, Rimcu je zemljište u travnju ove godine iznajmila gradska uprava Svete Nedelje na 69 godina. Prema odredbama ugovora Svete Nedelje i Rimca, investitor je obvezan sagraditi kampus u roku od tri godine od početka gradnje. Mate Rimac je prilikom potpisivanja spomenutog ugovora poručio, među ostalim, kako je za kampus zatvorio financijsku konstrukciju te da želi početi s gradnjom što prije.

Trenutno Rimac Automobili s oko 1100 zaposlenika posluju na šest lokacija, pa se gradnja novog sjedišta tvrtke, u kojem bi se objedinili svi procesi, nametnula kao imperativ, pogotovo s obzirom na planove Mate Rimca da u idućih nekoliko godina broj zaposlenih poveća na oko 2500.

Kampus će se graditi prema projektu zagrebačkog Studija 3LHD i njegova arhitekta Marka Dabrovića. Za projekte krajobraznog uređenja, prometne infrastrukture, čeličnih i staklenih konstrukcija kampusa angažirano je još nekoliko partnera glavnog projektanta. Kompleks će, među ostalim, imati istraživački centar, staze za testiranje vozila, proizvodne hale i sportsko-rekreacijske sadržaje za zaposlenike.

Nevera i Bugatti

Pripreme za gradnju kampusa u Rimac Automobilima počele su 2019. godine. U međuvremenu, kompanija je, među ostalim, produbila suradnju s Porscheom u više transakcija, među kojima je najvrednija, od 70 milijuna eura, dogovorena u ožujku ove godine, potpisala ugovore o tehničkom partnerstvu s Hyundaijem i Kijom vrijedne 80 milijuna eura, najavila proizvodnju autonomnih taksi vozila s pripadajućom infrastrukturom u Zagrebu, promovirala prototip hiperautomobila Nevera i od Volkswagen grupe preuzela brend luksuznih automobila Bugatti.

Objavivši preuzimanje Bugattija, Rimac Automobili najavili su da će kampus u Kerestincu proraditi 2023. te da će se u njemu, među ostalim, razvijati i novi modeli Bugattija, čija se proizvodnja trenutno odvija u Molsheimu u Francuskoj. Istodobno s pripremama na gradnji kampusa, Mate Rimac uspješno je ispregovarao s državnim institucijama da mu se omogući kupnja bivšeg vojnog zemljišta na području općine Stupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 15:32