Ponovo se dižu

Početak godine donio rast cijena sirovina na financijskom tržištu, uključujući i naftu

Brentom sirove nafte trgovalo se krajem 2018. po cijeni od 49,9 dolara, a sada je 60 $
Ilustracija, naftna bušotina
 Nick Oxford / REUTERS

Nakon pada cijena dvadesetak ključnih sirovina na svjetskom financijskom tržištu za 13 posto u 2018., početak godine donio je rast njihovih cijena za četiri posto, navodi se u analizi Bloombergovog commodity indeksa koji prati cijene sirovina na financijskom tržištu.

Indeks cijena sirovina, ocjenjuje Bloomberg, pogurao je prema gore rast cijena nafte koje su neprekidno u porastu od početka godine. Podsjećajući kako se krajem prosinca prošle godine trgovalo brentom sirove nafte po cijeni od 49,9 dolara, analitičari tog portala navode kako je sredinom tekućeg tjedna nafta prebacila cijenu od 60 dolara.

Najveći utjecaj na oporavak cijena nafte spomenuti analitičari pripisuju pomirljivom ishodu najnovijeg kruga razgovora SAD-a i Kine o međusobnim trgovačkim odnosima, nakon obostranih dizanja carina i začetka trgovinskog rata. Tržište, prema istoj procjeni, na smirivanje američko-kineskih odnosa gleda kao na znak da bi se mogla povećati svjetska potražnja za naftom.

Osim utjecaja novog poglavlja u odnosima Kine i SAD-a na cijene nafte, Bloomberg ukazuje i na smanjenje zabrinutosti ulagača u pogledu zaoštravanja odnosa zapadnih saveznika prema Iranu, politike OPEC-a te kretanja u proizvodnji nafte iz škriljaca u SAD-u. Portal procjenjuje kako bi se u nastupajućem razdoblju cijena nafte mogla podignuti i do 68 dolara.

U prilog rastu cijena nafte ide i ovotjedno povećanje cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama u Hrvatskoj. I cijene nafte i naftnih derivata na mediteranskom tržištu rastu.

- U 2018. na tržištu se gubilo na svemu, od nafte i bakra, do šećera i kave, a gubici su bili veliki – stoji u osvrtu Bloomberga na kretanje cijena sirovina na svjetskim financijskim tržištima. Sam commodity indeks iznosio je, primjerice, sredinom prosinca prošle godine 77, a sredinom tekućeg tjedna dosegnuo je vrijednost 79,1.

Kao događaje koji će utjecati na daljnje kretanje cijena sirovina, analitičari tog portala označuju, među ostalim, daljnje trgovačke odnose SAD-a i Kine, ishod sastanka zemalja OPEC-a u travnju, političku situaciju u Venezueli te ekonomsku politiku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. Uz naftu, isti izvor kao sirovinu kojoj će rasti cijena izdvaja i zlato cijena kojeg se, napominju, počele dizati još krajem prošle godine a krajem prošlog tjedna dosegla je razinu od 1300 dolara za uncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:01