ŠIRI SE POPIS

Počeo veliki egzodus kompanija iz Rusije

Povlače se britanski i norveški energetski divovi, kao što su Shell i Equinor, Daimler je najavio da će do daljnjeg zaustaviti aktivnosti

Na otvaranju tvornice Mercedes Benza blizu Moskve bili su i Vladimir Putin i njemački ministar gospodarstva Peter Almaier

 Pavel Golovkin/AFP

Veliko povlačenje iz Rusije, tako bi se mogli opisati potezi niza zapadnih kompanija nakon što su zbog brutalne invazije na Ukrajinu nametnute teške ekonomske sankcije Moskvi te je i ruski rubalj snažno potonuo.

Prvi je to učinio britanski energetski div BP koji je i najveći strani investitor u Rusiji, najavivši skupi oproštaj od državnog naftaša Rosnefta, gdje je držao 20 posto udjela u vlasništvu, a slijedio ga je Shell koji je raskinuo partnerstvo s drugom moćnom ruskom kompanijom, Gazpromom.

Bloomberg u utorak to opisuje egzodusom kompanija kojim se prekida tri desetljeća duga praksa investicija nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. U prvom se redu to odnosi na kompanije iz naftnog i plinskog sektora, iako zapadne sankcije nisu uključile ograničavanje izvoza nafte i plina. Rusija je treći po veličini proizvođač nafte na svijetu i najveći izvoznik plina, kako podsjeća Financial Times, te je u zadnjem desetljeću bila smatrana područjem s najizdašnijim istraživačkim i razvojnim potencijalom u tom sektoru.

Širi se popis

Popis onih koji prekidaju veze s Rusijom ili razmatraju kako se izvući iz ruskih operacija širi se svakim satom, bilježe mediji, zbog reputacijskog i financijskog rizika, a neki od njih, poput Shella, šalju pritom vrlo jasne poruke kojima osuđuju bezumnu vojnu agresiju. Ta britanska kompanija povlači se iz off-shore LNG terminala Sakhalin-II te iz novog plinovoda Sjeverni tok 2 koji je Njemačka blokirala. Shell je priopćio, navodi Hina, da je vrijednost njegovih projekata u sklopu partnerstva s Gazpromom oko tri milijarde dolara i da će gubici biti uvršteni u njegovu bilancu krajem godine.

I najveća norveška energetska državna kompanija Equinor najavila je da se povlači iz svojih joint venture operacija u Rusiji koje su vrijedne 1,2 milijarde dolara. Kako navodi Bloomberg, to znači da su od velikih energetskih kompanija koje su sa značajnim bušotinama na ruskom tržištu ostale trenutačno samo američki ExxonMobil i francuski TotalEnergies. Od svih stranih naftnih kompanija u Rusiji sada je Total najizloženiji s ulaganjem u LNG projekt na sjeveru zajedno s ruskom kompanijom Novatek.

Volvo i BMW

Najveći svjetski fond, norveški državni fond kojim upravlja Norges Bank Investment Management, također je objavio da zamrzava rusku imovinu vrijednu 2,8 milijardi dolara te da će do sredine ožujka smisliti plan izlaska.

Daimler Truck Holding, jedan od najvećih svjetskih proizvođača kamiona, najavio je da će do daljnjega zaustaviti poslovne aktivnosti u Rusiji te da će razmotriti veze sa svojim lokalnim partnerom, Kamaz PJSC-om. Švedski Volvo je pak prva automobilska kompanija koja je objavila da zaustavlja prodaju i proizvodnju u Rusiji. Ta kompanija na rusko tržište izvozi automobile proizvedene u tvornicama u Švedskoj te Kini i SAD-u, a lani su prodali u Rusiji oko 9000 automobila, prema podacima automobilske industrije koje navodi Hina. U Rusiji pak imaju proizvodnju kamiona koju su obustavili.

Njemački BMW je najavio da razmatra svoje poslovne aktivnosti u Rusiji, a ZF, veliki njemački proizvođač autodijelova, prestao ih je isporučivati Rusiji. To je objavio i američki General Motors, a ta kompanija izveze na rusko tržište oko 3000 vozila. Japanski proizvođači automobila, piše Bloomberg, većinom nastavljaju biznis na ruskom tržištu, a Mitsubishi Motors je najavio da će procijeniti rizičnost tih operacija. Francuski proizvođač automobila Renault, koji u Rusiji drži većinsko vlasništvo u AvtoVazu, zasad je objavio da zbog problema u opskrbnim lancima privremeno zaustavlja tvornicu u Moskvi gdje se proizvodi Captur. Ford Motor je pak poručio da se zasad ne planira povući iz joint venture posla u Rusiji gdje proizvodi komercijalna vozila.

Disney ne pušta filmove

Danska logistička grupa Maersk objavila je u utorak da će privremeno zaustaviti kontejnerski prijevoz tereta u Rusiju, a obustava isporuka obuhvaća sve ruske luke, no neće uključivati hranu, medicinske potrepštine i humanitarnu pomoć, kako su priopćili. Maersk je vlasnik 31-postotnog udjela u ruskom lučkom operateru Global Ports, ali što planiraju s time nisu objavili. Reuters piše da se Maersk obustavom usluga u Rusiji pridružio Ocean Network Expressu sa sjedištem u Singapuru, njemačkom Hapag Lloydu i švicarskom MSC-u.

Američka kartičarska kuća Mastercard objavila je pak, prenosi Hina, da je za više financijskih institucija blokirala pristup svojoj mreži plaćanja u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Oglasio se i Disney, najveći holivudski studio, s objavom da zbog invazije na Ukrajinu i tamošnje tragične humanitarne krize neće pustiti u ruska kina svoje nove filmove. To je objavljeno nekoliko sati nakon što je streaming servis Netflix poručio da on odbija emitirati ruske državne televizijske kanale u toj zemlji. Naime, navodi CNN, u Rusiji je 1. ožujka stupio na snagu zakon koji obvezuje sve medijske platforme koje imaju više od 100 tisuća pretplatnika u Rusiji da distribuiraju program tamošnjih državnih televizijskih kanala. Netflix će nastaviti pružati svoje usluge u Rusiji, a nije objašnjeno kako će kompanija izbjeći poštivanje spornog zakona ako joj nadležno državno tijelo to naloži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:13