DOBRI UVJETI

Počele berbe graševine i malvazije u vinogradima Fortenova grupe

Prema procjenama vinogradara ovogodišnja berba bit će jako dobra jer su vremenski uvjeti na obje lokacije bili pogodni za lozu
Vinogradi Vina Belje
 Marko Rakić

U vinogradima poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe započela je ovogodišnja berba grožđa na gotovo 1.300 hektara vinograda. U Vinima Belje i Vupiku u Hrvatskom Podunavlju primarno se bere graševina, a u Vinima Laguna u Istri malvazija. Prema procjenama vinogradara ovogodišnja berba bit će jako dobra jer su vremenski uvjeti na obje lokacije bili pogodni za lozu, a do sredine listopada planira se ubrati više od 13 milijuna kilograma grožđa. Prema predviđanjima vinogradara svi pokazatelji ovogodišnje berbe su dobri, visoke temperature u lipnju i nešto više kiše u srpnju nisu značajnije utjecale na lozu. Toplo i sunčano vrijeme prošlog tjedna diglo je količine šećera u grožđu pa su vinogradari krenuli u berbu punom parom.

- Naše tri kompanije Belje, Vupik i Agrolaguna zajedno proizvedu oko 10 milijuna litara vina godišnje, što je 15 posto godišnje proizvodnje vina u Hrvatskoj. U svim našim vinogradima i vinarijama fokusirani smo na proizvodnju vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, a najznačajniji smo proizvođači graševine i malvazije, dvije najprodavanije vinske sorte koje čine trećinu ukupne prodaje svih vina u Hrvatskoj. Ovu godinu su nam obilježile i brojne nagrade za vino, jer smo do sada na svim relevantnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima za sva tri brenda Vina Belje, Vina Laguna i Goldschmidt osvojili 54 medalje, od kojih je 21 zlatna i dvije šampionske titule - ističe Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja plus.

image
Ručna berba
Drazen_pajtlar*

Kako ističe Marijan Knežević, voditelja razvoja vinarstva u Vinima Belje, zdravstveno stanje, kako ubranog grožđa, tako i onog koje je na trsu je odlično tako da očekuje jako dobru berbu.

- Obrađujemo 564 hektara vinograda i do sada smo obrali pinot crni, chardonnay i još nekoliko sorti koje su nam bitne za proizvodnju pjenušaca, koji su novost u našem vinskom asortimanu. Graševina nam je najvažnija sorta, koju proizvodimo u nekoliko linija, pa će njena berba i najduže trajati jer radimo selektivnu berbu za pojedine kategorije kvalitete. Prema našim procjenama redovna berba će trajati tridesetak dana nakon čega će u vinogradu ostati graševina namijenjena za premium i Goldberg liniju - istaknuo je Knežević.

Slično je i u vinogradima vukovarskog Vupika koji obrađuje 120 hektara vinograda na poznatoj poziciji Goldschmidt iznad Dunava u neposrednoj blizini Muzeja vučedolske kulture. Enolog Vupika, Marijan Papak, kaže da u berbi imaju oko četrdesetak iskusnih berača jer zbog konfiguracije terena i tipa nasada većinu vinograda beru kombajnima.

Bruno Legović, direktor poljoprivrede porečke Agrolagune, kaže da su spremno krenuli s berbom malvazije na svim lokacijama. - Na 600 hektara vinograda kombiniramo strojnu i ručnu berbu. Trenutno imamo u pogonu tri kombajna, a na pozicijama premium malvazije u berbi imamo 60 berača. Očekujemo izvrsnu berbu koja bi trebala završiti u prvom tjednu listopada - zaključuje Legović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 12:51